Atlantic Grupa: Predložena dividenda od 50 kuna po dionici

Uprava i Nadzorni odbor također predlažu Glavnoj skupštini odluku o podjeli dionica prema kojoj bi se svaka redovna dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 40 kuna podijelila na četiri redovne dionice pojedinačnog nominalnog iznosa 10 kuna

366
atlantic grupa dividenda

Atlantic Grupa objavila je poziv za Glavnu skupštinu društva koja će se održati 15. lipnja, s početkom u 12 sati. Skupština će se održati u sjedištu društva u Miramarskoj 23 u Zagrebu. Točke Dnevnog reda koje privlače najveću pozornost su raspodjela dobiti i odluka o podjeli dionica (stock splits).

Atlantic Grupa je u poslovnoj godini koja je završila 31. prosinc 2021. ostvarila neto konsolidiranu dobit nakon manjinskih udjela od 344,86 milijuna kuna, dok neto dobit Atlantic Grupe d.d. iznosi 263,80 milijuna kuna.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende od 50 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti društva iz 2020. godine, dok neto dobit za prošlu poslovnu godinu ostaje u zadržanoj dobiti Društva.

Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su kao takvi evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 24. lipnja 2022. godine. Datum od kojeg će se trgovati dionicama bez prava na isplatu dividende je 23. lipnja, a tražbina na isplatu dividende dospijeva 5. srpnja. Ukupno će se kroz dividendu isplatiti gotovo 167 milijuna kuna.

Podsjećamo da je lani isplaćena dividenda od 40 kuna po dionici dok je 2020. isplaćeno 25 po dionici.

Podjela dionica

Uprava i Nadzorni odbor također predlažu Glavnoj skupštini odluku o podjeli dionica prema kojoj bi se svaka redovna dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 40 kuna podijelila na četiri redovne dionice pojedinačnog nominalnog iznosa 10 kuna.

Prilikom podjele dionica raste broj dionica na otvorenom tržištu, a cijena dionice proporcionalno pada. Tržišna kapitalizacija i temeljni kapital društva se ne mijenjaju.

Podjele dionica općenito su znak da tvrtka posluje dobro, što znači da bi to mogla biti dobra investicija. Budući da je cijena po dionici niža, dionice postaju pristupačnije što pak potiče likvidnost.