BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto na godišnjoj razini

U usporedbi s prošlim tromjsečjem, BDP je veći za 2,7 posto. No, zbog ruske agresije na Ukrajinu rast će do kraja godine usporiti.

12

Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine poraslo je za 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prošlim tromjsečjem, BDP je veći za 2,7 posto. No, zbog ruske agresije na Ukrajinu rast će do kraja godine usporiti.

Ministar financija Zdravko Marić kaže kako je rast od 7 posto nešto veći od rasta koji je Vlada očekivala te da pokazuje dobra gospodarska kretanja unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni. Sve djelatnosti rastu, a najviše trgovina na veliko i malo, prijevoz i skladištenje, pružanje usluga smještaja te priprema i usluživanje hrane.

“Posebno raduje solidan rast investicija i osobne potrošnje, tako da što se tiče same dekompozicije rasta, mislim da možemo biti zadovoljni, iako smo još uvijek jako ovisni o uvozu”, rekao je ministar Marić

Marić ističe kako ne smijemo dopustiti pad BDP-a uz nastavak rasta inflacije: “Važno je što bolje ciljati s mjerama koje smo stavili i koje ćemo staviti u funkciju, kako bi one polučile ublažavanje tih inflatornih efekata koji najviše nagrizaju socijalnu najugroženije skupine naših ugrađana s prosječnim i ispodprosječnim primanjima”.

>>Krediti za investicije u ožujku 2022. porasli 3,4 posto na godišnjoj razini