Belgijanci ulažu 3 mil. eura u tvornicu veganske čokolade u Vrlici

Tvornica bi trebala biti u pogonu za dvije godine. Belgijanci do izgradnje velikog pogona planiraju pokrenuti proizvodnju u poslovnom inkubatoru i uhodati sve segmente, od opskrbe sirovinama do obuke zaposlenika

114
Belgian Gourmet
Luc Laureys, suvlasnik i glavni tehnolog Belgian Gourmeta [Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belgian Gourmet]

Tvrtka Belgian Gourmet, koja posluje u okviru Belgian Chocolate Group, planira graditi tvornicu veganske čokolade u Vrlici.  Pogon bi se prostirao na zemljištu površine 27,5 tisuća četvornih metara, a investicija u novu proizvodnu liniju vrijedna je oko tri milijuna eura. Tvornica bi trebala biti u pogonu za dvije godine.

Belgijanci do izgradnje velikog pogona planiraju pokrenuti proizvodnju u poslovnom inkubatoru i uhodati sve segmente, od opskrbe sirovinama do obuke zaposlenika, piše tportal.

Kada pogon bude završen, proizvodnja će se preseliti iz inkubatora u novu tvornicu. U prvoj fazi zaposlit će se dvadesetak radnika, a u drugoj bi ih trebalo biti oko 120.

Belgian Chocolate Group treći je najveći proizvođač čokolade u Belgiji. Kada su primijetili da na svjetskoj razini raste potražnja za veganskim proizvodima, proširili su asortiman desertnim proizvodima poput čokolade bez mlijeka.

Čokolade iz Vrlike bit će namijenjene europskom i svjetskom tržištu. “Iskoristit ćemo sve sirovine koje uspijemo pronaći u Vrlici, Dalmaciji i Hrvatskoj, ne pada nam na pamet uvoziti sirovine. A posebno orašaste plodove – ohrabrivat ćemo i poticati njihovu sadnju”, rekao je suvlasnik i glavni tehnolog Luc Laureys u razgovoru s Damirom Petranovićem za tportal.

Belgijanci su birali između Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, a zatim između poslovnih zona u Splitu, Dugopolju, Sinju i Trilju.

“Za Vrliku smo se odlučili zahvaljujući velikoj pomoći koju nam je pružila lokalna vlast. Svojim primjerom želimo potaknuti druge tvrtke da nas slijede i da svi, skupa s gradskom administracijom, vratimo život u ovaj prekrasni grad prepun potencijala”, objasnio je Laureys.

Gradonačelnik Vrlike Jure Plazonič rekao je pak kako je grad 2017. s Ministarstvom gospodarstva sklopio ugovor o izgradnji poduzetničkog inkubatora. Iz europskih fondova povučeno je 19,2 milijuna kuna, odnosno 87 posto ukupne vrijednosti, i izgrađen je objekt sa šest ureda i šest radionica. Belgijanci su po povoljnim uvjetima zakupili njih četiri.

“Belgijancima smo se potpuno stavili na raspolaganje i obećali im da je svaki njihov problem ujedno naš. Vrlo smo zadovoljni suradnjom, odmah su kupili veliku općinsku parcelu i upravo projektiraju veliku tvornicu. Nadamo se da ćemo je pustiti u rad za dvije godine”, zaključio je gradonačelnik Plazonić.