Bill Gates protiv zatvaranja nuklearnih elektrana

"Potrebno nam je više nuklearne energije da bismo umanjili emisije u Americi i spriječili klimatsku katastrofu ”, istaknuo je Gates na konferenciji američkog Instituta za nuklearnu energiju

76
nuklearna energija

Bill Gates založio se za jače ulaganje u nuklearnu energiju kao čisto energetsko rješenje u sklopu borbe protiv klimatskih promjena. Na Skupštini američkog Instituta za nuklearnu energiju Gates je rekao da Sjedinjene Države moraju više ulagati u postojeće i nove nuklearne elektrane.

“Danas je nuklearna energija na razmeđi. Gotovo 20 posto američke električne energije dolazi iz nuklearne energije”, rekao je Gates. “No, iako trenutni američki nuklearni kapacitet dobro služe zemlji, mnogo je više reaktora predviđenih za gašenje nego što je novih reaktora u izgradnji.”

Mnoge kompanije nastavljaju gasiti nuklearne reaktore zbog ekonomskih ili sigurnosnih problema. U travnju je nuklearna elektrana Indian Point Energy Center sjeverno od New Yorka zaustavila svoj posljednji nuklearni reaktor, dok je korporacija Exelon najavila da će ove jeseni zaustaviti svoja dva nuklearna reaktora u Illinoisu.

Ako se ti planovi ostvare, 2021. mogla bi biti rekordna godina po broju zaustavljenih reaktora prema podacima američke Uprava za energetske informacije (EIA). Od 1960. godine Sjedinjene Države ugasile su 40 nuklearnih generatora, ali nikada toliko u jednoj godini, rekao je glasnogovornik EIA-e.

Prema Gatesu, “ako ozbiljno razmišljamo o rješavanju problema klimatskih promjena, a trebali bismo, prvo što bismo trebali učiniti je održati postojeće sigurne reaktore u pogonu”. Ali dodaje da “održavanje statusa quo nije dovoljno”.

“Potrebno nam je više nuklearne energije da bismo umanjili emisije u Americi i spriječili klimatsku katastrofu ”, istaknuo je Gates na konferenciji koja je održana u srijedu.

Napredne nuklearne tehnologije

Gates je osnivač i predsjednik tvrtke TerraPower koja je osnovana 2006. i bavi se razvojem napredne nuklearne tehnologije. TerraPower je 2. lipnja najavilo da će graditi naprednu nuklearnu elektranu u nekadašnjoj elektrani na ugljen u Wyomingu. Konkretno mjesto još nije odlučeno: prema navodima tvrtke trenutno se razmatra nekoliko potencijalnih lokacija.

Gates je u srijedu rekao da će TerraPower koristiti postojeću infrastrukturu termoelektrane i njenu kvalificiranu radnu snagu za izgradnju i upravljanje naprednim reaktorskim postrojenjem koje se naziva Natrium. TerraPower je tehnologiju Natrium razvio u suradnji s GE Hitachi Nuclear Energy.

“Nadamo se da ćemo pokazati da povrh svih svojih energetskih koristi, napredni nuklearni sustav može imati ključnu ulogu u razvoju poslova za kvalificirane radnike u cijeloj zemlji”, rekao je Gates.

Druge tvrtke, poput tvrtke X-energy sa sjedištem u Rockvilleu u američkoj saveznoj državi Maryland, također grade napredne nuklearne reaktore.

U listopadu je američko Ministarstvo energetike objavilo da ulaže po 80 milijuna dolara u TerraPower i X-energy. Rita Baranwal, tada pomoćnica tajnika za nuklearnu energiju, rekla je tom prilikom da je hitan razvoj nuklearne tehnologije “važan ne samo za naše gospodarstvo, već i za naš okoliš ….” (Baranwal je sada visokopozicionirana menadžerica zadužena za nuklearnu energiju u Institutu za elektroenergetiku, globalnoj instituciji koja se bavi istraživanjem i razvojem u području energetike.

Iako je Gates uvjeren da nuklearna energija mora igrati ulogu u nastojanjima da ostvarimo nultu neto emisiju stakleničkih plinova i da svi, od tehnologa do komunalnih tvrtki, moraju imati “zajedničku viziju uloge nuklearne energije u energetskoj mreži”, mnogi stručnjaci se s njim ne slažu.

U veljači su akademici i drugi znanstvenici potpisali javnu deklaraciju kojom pozivaju na borbu protiv klimatskih promjena prelaskom u potpunosti, 100 posto, na energiju iz obnovljivih izvora: vjetra, sunca, hidroenergiju, geotermalnu energiju, energiju plime i oseke.

Nuklearna energija nije obnovljiva

Nuklearna energija se ne smatra obnovljivom, kaže profesor Sveučilišta Stanford Mark Z. Jacobson, jedan od potpisnika deklaracije. Nuklearna fisija, postupak koji se trenutno primjenjuje za stvaranje korisne nuklearne energije, zahtijeva uran kao gorivo, što je konačni resurs, tumači Jacobson.

Jacobson smatra kako je “ulaganje u novu nuklearnu energiju najsigurniji put do klimatske katastrofe”. Klimatske promjene traže brzu reakciju, a nove nuklearne elektrane su skupe su i treba mnogo vremena za njihovu gradnju, razlaže. Dodaje kako nuklearna energija potiče sigurnosne rizike koje obnovljivi izvori nemaju, uključujući širenje oružja, pregrijavanje reaktora, zbrinjavanje radioaktivnog otpada te rizike koji nastaju rudarenjem urana.

“Novi nuklearni pogon u osnovi je oportunitetni trošak”, smatra Mark Jacobson.