Greške u životopisu koje mogu stvoriti pogrešan dojam

Poslodavci se ustručavaju zaposliti kandidate koji pretjeruju u opisu svojih mogućnosti jer postoji velika vjerojatnost da će s njima biti teško surađivati. Iako shvaćaju da ne pišu svi kandidati namjerno životopis tako da prenaglase neke stvari, to može stvoriti loš dojam

350
životopis

Trendovi u pisanju životopisa dramatično su se promijenili u posljednjih nekoliko godina. Ne samo da su očekivanja ljudi koji regrutiraju nove zaposlenike sve veća, nego imaju sve manje vremena. Žele životopise iz kojih će sliku o vama, vašem okruženju i vještinama, dobiti za najviše šest sekundi.

Oni također žele iz životopisa doznati nešto o vama kao osobi, o vašem karakteru. Jedna od najvećih pogrešaka su, upozoravaju menadžeri koji upravljaju ljudskim resursima, životopisi koji vrište: “Ja sam narcis!”

Poslodavci se ustručavaju zaposliti kandidate koji pretjeruju u opisu svojih mogućnosti jer postoji velika vjerojatnost da će s njima biti teško surađivati. Iako shvaćaju da ne pišu svi kandidati namjerno životopis tako da u njemu prenaglase neke stvari, to može stvoriti loš prvi dojam.

Ovo je pet najvećih pogrešaka u životopisu zbog kojih možete izgledati toliko samodopadno da nećete dobiti povratni poziv.

Započeti s izjavom o vlastim očekivanjima

Mnogi smatraju da je izjava o ciljevima i očekivanjima (objective statement) zastarjela, da samo smeta jer šalje poruku “ja, ja, ja”. Prvo što osoba koja čita vaš životopis želi vidjeti nije rečenica o tome što vi želite od poslodavca. Oni žele znati da vi udovoljavate njihovim zahtjevima i potrebama prije nego što počnu razmišljati o tome kako mogu zadovoljiti vaše.

Kako to ispraviti? Odbacite samodopadne izjave tipa “Pun sam samopouzdanja u potrazi za…”. Umjesto toga osmislite dopadljiv naslov koji široko opisuje vaše okruženje. Nešto poput “Povezujem talentirane ljude s poslovima koje vole”.

Preduge izdvojene točke u odlomcima

Izdvojene točke, ili kako ih sve češće hrvatski zovemo bulletsi, služe nam kako bismo bolje formatirali i strukturirali životopis, kako bi bio lakše čitljiv. Označavanje točkama je dobar način da istaknemo svoje iskustvo. Ali ako svaka točka obuhvaća tri ili više redova, to nije dobro. Gubi se smisao.

Svaka točka koja ima više od dva retka izgleda kao pretjerano duga rečenica.

Kako to ispraviti? Uklonite sve nepotrebne pridjeve i priloge. Cilj životopisa nije ispričati cijelu, detaljnu priču o svojoj karijeri; samo želite izdvojiti nekoliko ključnih točaka i postignuća koja odražavaju vaše najjače vještine.

Elegantni fontovi i pretjerana upotreba podebljanja, kurziva i podcrtavanja

Pretjerana upotreba kurziva, podebljanja i podcrtavanja također može poslati krivu poruku osobi koja čita vaš životopis.Kao da joj želite reći da nije sama sposobna procijeniti što je važno.

Elegantni fontovi također su neprimjereni u životopisu, osim ako se ne prijavljujete za radno mjesto koje zahtijeva vizualnu kreativnost (npr. za grafičkog dizajnera). Neka životopis izgleda što jednostavnije.

Ne podcrtavajte i ne stavljajte kurziv u ništa. Samo podebljana zaglavlja odjeljaka i naslovi poslova dovoljni su kako bi čitatelj mogao lakše pratiti vaše napredovanje u karijeri. Koristite “čiste” fontove poput fontova Calibri, Helvetica, Arial, Verdana ili Times New Roman.

Životopis na više stranica

Ako ste imali dugu i istaknutu karijeru (npr. izvršni direktor ste s više od 20 godina iskustva), ne morate razmišljati o tome kako ograničiti životopis na jednu stranicu. Samo nemojte premašiti tri stranice, jer tada postaje teško zadržati pažnju osobe koja će životopis čitati.

Međutim, ako niste toliko iskusni, životopis na više stranica samo će naštetiti vašim šansama da budete pozvani na razgovor. Mogao bi stvoriti dojam da se pretjerano trudite prodati samog sebe – toliko da više ne znate koje su vještine najrelevantnije za položaj za koji se natječete.

Ako ste radili puno poslova, razmislite o uklanjanju svih koji nisu povezani s onim za koji se prijavljujete. Položaji koji su previše početni u usporedbi s vašom trenutnom razinom iskustva (npr. posao u srednjoj školi ili praksa na fakultetu) također su nepotrebni ako se trudite zadržati životopis na jednoj stranici.

I nikada nemojte na kraju dodati napomenu “Preporuke dostupne na zahtjev”. Poslodavce to zanima samo ako prođete u posljednju rundu razgovora.

Fotografija

Iako je fotografija uobičajena – i zapravo se preporučuje – na profilima na društvenim mrežama kao što su LinkedIn, Twitter ili na profesionalnoj web stranici, najbolje je izbjeći fotografiju u životopisu.

Fotografija može odvratiti čitatelja. Može čak otvoriti prostor za diskriminaciju. Zato pustite da za vas govore vaša ostvarenja i vještine, a ne vaš izgled.