Carlton Power
Ilustracija budućeg BESS postrojenja tvrtke Carlton Power u britanskom Trafford Low Carbon Energy Parku.[Izvor: Carlton Power]

Tvrtka Carlton Power dobila je dozvolu za gradnju, kako tvrde, najvećeg svjetskog baterijskog sustava za akumuliranje energije (Battery Energy Storage Scheme / BESS). Pogon od 1 GW (1040 MW / 2080 MWh) će se graditi u Trafford Low Carbon Energy Parku, u okrugu Greater Manchester u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Iako konačna odluka još nije donesena, početak izgradnje 875 milijuna eura vrijednog projekta BESS očekuje se u prvom tromjesečju 2024., a početak komercijalnog rada predviđen je u posljednjem tromjesečju 2025.

Carlton Power navodi da je sada u naprednoj fazi razgovora s potencijalnim partnerima o financiranju, izgradnji i upravljanju Trafford BESS-om.

Prvi projekt tvrtke u energetskom parku Trafford je najveći sustav za proizvodnju zelenog vodika u Ujedinjenom Kraljevstvu – Carlton 200MW Trafford Green Hydrogen – koji bi s komercijalnim radom također trebao početi u posljednjem tromjesečju 2025. godine. Na istoj loakciji Carlton Power planira izgraditi i kriogeni sustav za skladištenje energije od 250 MWh, vrijedan 290 milijuna eura, utemeljen na tehnologiji tvrtke Highview Power.

Kriogeno skladištenje je nova metoda skladištenja mrežne električne energije. Ideja je da se struja izvan vršnog opterećenja ili jeftina električna energija koriste za ukapljivanje zraka (pomoću kompresora, hladnjaka i zatim ekspandera), koji se zatim pohranjuje u energetski gustom hladnom tekućem obliku. Kada je potreba za energijom visoka, komprimirani zrak se zagrije s malom količinom plina i prolazi kroz turbinu te proizvodi struju.

Nakon što bude dovršen, objekt Traffordu bit će prvi svjetski komercijalni sustav za skladištenje tekućeg zraka.

„Carlton Power je kupio bivšu elektranu na ugljen 2008. kako bi je preuredio mjesto za nove energetske projekte. Uz odobrenu gradnju BESS-a, ukupna vrijednost investicije na lokaciji doseže 2 milijarde funti [2,3 milijarde eura], što će donijeti značajne gospodarske koristi regiji Greater Manchester i pomoći u postizanju nulte neto emisije ugljičnih plinova”, rekao je Keith Clarke, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Carlton Power.