Četrnaest hrvatskih tvrtki među 500 najvećih u Srednjoistočnoj Europi

Hrvatska je na listi vodećih 500 tvrtki u srednjoistočnoj Europi tvrtke Coface zastupljena s 14 poduzeća. Četrnaest hrvatskih poduzeća prihodovalo je ukupno 11,56 milijardi eura uz neto dobit od 420 milijuna eura

250

Top 500 najvećih poduzeća srednje i istočne Europe suočilo se u 2020.godini s padom prihoda i još oštrijim padom dobiti, navodi se u 13. izdanju CEE Top 500 publikacije.  Promet prvih 500 poduzeća pao je za 3,3 posto na 667 milijardi eura. Prosječan prihod smanjen je na 1,33 milijarde eura u odnosu na prošlogodišnjih 1,378 milijardi eura, što pokazuje utjecaj pandemije na regiju, ali i njenu otpornost i potencijal rasta.

Trinaesto izdanje CEE Top 500 publikacije donosi predviđanja i prikazuje gospodarsku aktivnost u srednjoj i istočnoj Europi za 2020. godinu, uključujući stanje 500 najvećih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi prema ostvarenim prihodima. Ovo izdanje govori o načinima prilagodbe u novom okruženju Covid-19 pandemije i kako su se poduzeća prilagodila novim uvjetima.

Jarosław Jaworski, Coface izvršni direktor za srednju i istočnu Europu, objašnjava da su se “gospodarstva srednje i istočne Europe prilagodila novom, pandemijskom okruženju, ali je njegova pozitivna slika dovedena u pitanje globalnom i europskom perspektivom”.

Hrvatska je na listi zastupljena s 14 poduzeća, jednim više nego lani. Uglavnom je riječ o energetskim i maloprodajnim kompanijama. Najuspješnija je INA – Industrija nafte na 85. mjestu, a slijede Konzum Plus (147.), Prvo plinarsko društvo (149.), Hrvatska elektroprivreda (181.), Lidl Hrvatska (254.), Hrvatski telekom (272.), Spar Hrvatska (334.), Plodine (378.), Pliva Hrvatska (394.), HEP – proizvodnja (408.), Kaufland Hrvatska (447.), Medika (456.), Crodux derivati (461.) i HEP ODS (490.).

Četrnaest hrvatskih poduzeća prihodovalo je ukupno 11,56 milijardi eura uz 420 milijuna eura. Promatrajući po državama, Hrvatska je deseta po prihodima i osma prema ostvarenoj neto dobiti.

Poljska, Češka i Mađarska najuspješnije zemlje

Poljska je ponovno vodeća u obje kategorije – prema poduzećima (32,2% svih poduzeća) i među državama. Iako je pandemija utjecala na poljska poduzeća (na listi je 161 poljsko poduzeće – 2 manje nego prošle godine), poljska poduzeća najveća su u regiji s prosječnim prometom od 1,6 milijardi eura. Štoviše, agregirani prihodi smanjeni su za 0,1 posto, dosegnuvši 258,2 milijarde eura u 2020., dok je neto dobit smanjena za 20,6 posto.

Poljska je ekonomski najraznovrsnija zemlja u srednjoj i istočnoj Europi s najvećim sektorima, kao što su rudarstvo,vađenje nafte i zemnog plina, proizvodnja plastike i farmacija (s prihodom od 21,6%), te ukupnim brojem poduzeća (16,8%).

Drugo mjesto zauzela je Češka s 15,4 posto svih poduzeća u regiji, koju predstavlja ukupno 77 subjekata s ukupnim prihodom od 102 milijarde eura. Automobilski i transportni sektor najveći su sektori u ovoj zemlji s ukupnim prometom od 35,5 milijardi eura (34,8%) i nizom poduzeća (24,7%).

Treće mjesto zauzima Mađarska (13,6%), koja ima 68 vrhunskih poduzeća na listi, pet manje u usporedbi s prethodnim istraživanjem. Promet mađarskih poduzeća neznatno je pao za 1,1 posto, no gubitak neto dobiti dosegnuo je 49,6 posto. Najuspješniji sektori su automobilski i transportne djelatnosti, koje dominiraju tržištem i prometom (22,7%) i brojem poduzeća (23,5%).

Poduzeća iz Poljske, Češke i Mađarske čine čak 61,2 posto svih poduzeća s popisa.

Tri najveća sektora ostvaruju gotovo 54% ukupnog prihoda

Tri najveća sektora, dobro poznata iz prethodnih izdanja publikacije, i dalje su vodeća i ostvaruju gotovo 54 posto svih prihoda. Ove godine prvo mjesto zauzeo je sektor rudarstvo i vađenje nafte, proizvodnja plastike i farmacije koji su tradicionalno najveći na popisu Top 500 za srednju i istočnu Europu. Unatoč smanjenju prometa, postali su najveći sektor s ukupnim prihodom od 133,9 milijardi eura u 2020. i 89 poduzeća (17,8%) u sektoru.

Istodobno, sektor je zabilježio najveći pad broja poduzeća, koji je u jednoj godini pao za 8 poduzeća. Pad prihoda mineralnih kemikalija, nafte, plastike i farmaceutskih poduzeća (-16,6%) bio je blaži od pada neto dobiti (-60,6%).

Na drugom mjestu je automobilski i transportni sektor s 84 poduzeća (16,8%, odnosno 5 manje nego prije). Prihodi automobilskih i transportnih poduzeća smanjeni su za 9,7 posto, dok je neto dobit pala još značajnije za 61,3 posto. Zbog ograničenja uslijed pandemije koronavirusa, a posebno zbog nedostatka poluvodiča, prodaja novih vozila pala je za 13,8 posto u cijelom svijetu, dok je u Europi zabilježen pad od 20,2 posto. Ipak, automobilska industrija ostaje konkurentna u srednjoj i istočnoj Europi i već je bila u dobroj poziciji zahvaljujući raznim ulaganjima iz prethodnih godina.

Na trećem je mjestu sektor trgovine na veliko i malo, zastupljen sa 70 poduzeća (3 manje nego prethodne godine). Poljska, najveće potrošačko tržište u srednjoj i istočnoj Europi, ostvarila je najveći udio (35,7%) i ima najveće igrače: maloprodajne trgovine Jeronimo Martins Poljska i Eurocash.

“Rastu regije srednje i istočne Europe pridonijela je potrošnja kućanstava, koja se počela oporavljati u drugoj polovici 2020. zahvaljujući dobrom stanju tržišta rada. Povećanje plaća zaposlenika i nedostatak radne snage brzo su se oporavili, vršeći pritisak na marže. Uz to, prihod u najvećim poduzećima u industriji porastao je na 102 milijarde eura (+9,6%; najveći porast među svim sektorima), dok su poduzeća također ostvarila veću neto dobit, iako relativno skromnu (+2,7%)”, tumači Jarosław Jaworski, izvršni direktoru Regije Srednje i Istočne Europe.

U Top 10 samo dva poduzeća povećala su prihode

Tri vodeća poduzeća na popisu CEE Top 500 dobro su poznata iz prethodnih izdanja. PKN Orlen ostaje neprikosnoven na prvom mjestu, iako mu je prihod pao za 23 posto dok je u prethodnoj godini povećan za 1 posto. Češka tvrtka Škoda Auto zauzela je 2. mjesto, a zahvaljujući povećanju prihoda Jeronimo Martins se popeo na treće mjesto. Većina poduzeća u top 10 zabilježila je manji prihod u kriznoj 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu. Samo su dva subjekta (Jeronimo Martins i PGE) uspjela povećati svoje prihode za 10 posto, odnosno za 22 posto.

U ovom kratkom pregledu vrijedi spomenuti još neka poduzeća. Poljski trgovac na veliko računalima, elektronikom i softverima Also Polska zauzeo je 124. mjesto, napredujući za  345 mjesta zahvaljujući povećanju prometa od 194 posto. Mađarski Apcom (270.) napredovao je za 204 mjesta. Amazon Fulfillment (250.), koji upravlja s devet Amazonovih skladišta u Poljskoj, ostvario je 64 posto veće prihode u odnosu na prethodnu godinu i zahvaljujući tome se pomaknuo za 228 mjesta na ljestvici.

Najveća poduzeća bile su vrlo važni poslodavci u regiji. Iako je utjecaj pandemije donio olakšanje zategnutom tržištu rada, pokazalo se da je privremen. Ponovno se pokazuje da je teško zaposliti kvalificirano osoblje u regiji srednje i istočne Europe. “Ukupan broj zaposlenih se u 2020. neznatno smanjio za jedan posto”, rekao je Grzegorz Sielewicz, Coface regionalni ekonomist za srednji i istočnu Europu.


Izvješće je dostupno na internetskim stranicama tvrtke Coface.