Cijene ključnih sirovina porastu svaka dva do tri dana

"Trend diktiraju tržišta Sjeverne Amerike i Kine, gdje su cijene sirovina za trećinu više od onih u Europi. Očekujemo da će se takav trend nastaviti i početkom 2022.", rekla je Maria Andreea Boldor-Flitan iz konzultantske kuće Horváth

39
cijene ključnih sirovina
Maria Andreea Boldor-Flitan iz konzultantske kuće Horváth: Svaka dva do tri dana cijene sirovina porastu, a posebno je to izraženo kod cijena drva

Visok rast cijena ključnih sirovina s kojim je suočena prerađivačka industrija diljem Europe i svijeta rezultat je visokog rasta potražnje nakon ispražnjenih zaliha i smanjene proizvodnje zbog Covid-19 pandemije diljem svijeta, zatim ekstremnih vremenskih uvjeta, ali i poremećaja u opskrbi, poput zakrčenja Sueskog kanala i blokade jedne od najvećih transportnih luka u Kini. Cijene ključnih sirovina porasle su prosječno 30 posto od jeseni 2020. godine do početka 2021. godine i onda dodatnih više od 20 posto prošle godine, dok su cijene sekundarnih sirovina u trenucima rasle i do 65 posto. Najviše se to odnosi na cijene drva, čelika, plastike, plina i metanola.

Istraživanje konzultantske kuće Horváth, međunarodne neovisne konzultantske kuće s više od tisuću zaposlenih i uredima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, SAD-u, Saudijskoj Arabiji i UAE, provedeno na više od 1000 menadžera u prerađivačkoj industriji na 12 europskih tržišta, pokazalo je da menadžeri očekuju nastavak rasta cijena u sljedećoj godini, i to po dvoznamenkastim stopama.

Trend diktiraju tržišta Sjeverne Amerike i Kine

To je rezultat ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke potražnje, što će utjecati na tržište u srednjem roku. Situaciju dodatno određuju ekstremne vremenske prilike, infrastrukturni poremećaji, situacija na financijskim tržištima, trgovinski sukobi i logistički problemi. Istraživanje je provedeno u razdoblju od ožujka do srpnja i očekivanja rasta cijena do kraja godine su se potvrdila, uz postavljanje trendova na početku i u nastavku 2022. godine.

“Svaka dva do tri dana cijene sirovina porastu, a posebno je to izraženo kod cijena drva. Trend diktiraju tržišta Sjeverne Amerike i Kine, gdje su cijene sirovina za trećinu više od onih u Europi. Očekujemo da će se takav trend nastaviti i početkom 2022. godine. Situacija sve više negativno utječe na europske proizvođače, posebno manje kompanije koje unatoč povećanoj potražnji ne mogu doći do potrebnih sirovina i ne mogu pratiti porast cijena”, razložila je Maria Andreea Boldor-Flitan iz konzultantske kuće Horváth.

Inteligentna strategija upravljanja cijenama

Iz Horvátha proizvođačima predlažu usvajanje inteligentnih strategija upravljanja cijenama, kroz dogovaranje cijena temeljenih na forward cjenovnim indeksima, dok bi efekte trebali kontrolirati kroz kontroling. Konzultanti predlažu i tri pravila za usklađivanje cijena.

  • Prvo je da povećanja trebaju biti ciljana i sustavno planirana.
  • Drugo, povećanja cijena trebaju biti diferencirana i selektivno prebačena na kupce, na primjer prema tržišnom segmentu, distribucijskom kanalu ili proizvodnoj grupi.
  • Treće, nužna je rana i transparentna komunikacija prema kupcima i praćenje komentara kupaca, kao i plan brzih kontramjera u slučaju izraženih negativnih komentara ključnih kupaca.