Cromaris na tržište izbacio gofa iz uzgoja, a uskoro slijedi zubatac

Gof je već u ponudi Cromarisovih ribarnica u Zadru, Preku i Zatonu. Gof i zubatac isporučivat će se jednom tjedno, a direktor Cromarisa Goran Markulin najavio je da će gof na ribarnicama vjerojatno biti utorkom ujutro, a zubatac srijedom

1066
Cromaris
[Foto: Točka na i media]

Zadarski Cromaris nastavlja s inovacijama u ribarstvu: prije nekoliko tjedana ponudio je na tržištu uzgojenog gofa (orhan). Nakon orade (komarče), brancina (lubina) i hame ovo je još jedna vrsta kvalitetne ribe izašla iz uzgajališta tvrtke koja je šesta po količini proizvedene mediteranske ribe u svijetu.

Po načinu ishrane i preživljavanja plava, no po nutricionističkim vrijednostima cijenjena bijela riba- mediteranski gof je iz Cromarisovih kaveza krenuo u osvajanje tržišta nakon 2 i pol godine eksperimentalnog uzgoja. U Europi gofa u ponudi imaju samo po jedan uzgajivač u Španjolskoj i Grčkoj.

Većina ponude ide u izvoz, ali gof će biti u ponudi Cromarisovih ribarnica u Hrvatskoj – u Zadru, Preku i Zatonu, rekao je za Radio Zadar direktor Cromarisa Goran Markulin.

“Prosječna veličina ribe je oko dva kilograma. U ovom trenutku prodajemo ga prvenstveno u kašeti, dakle kao klasičnu svježu ribu. Cijena kilograma na ribarnici je 124,99 kuna”, dodao je Markulin.

Za sada se na ribarnice planira godišnje plasirati 50 do 100 tona gofa.

Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame. Sama kompleksnost očituje se prvenstveno u hrani koju je potrebno dati toj ribi i u brizi jer je sklona određenim parazitima ako se ne pazi. Osim toga, kod brancina i orade tehnološki procesi uzgoja daleko su razvijeniji nego kod vrsta koje su nove u uzgajalištima.

Gof utorkom ujutro, zubatac srijedom

Prve reakcije kupaca su vrlo pozitivne, potvrdio je Markulin. Čak i u otežanim okolnostima u prošloj godini Cromaris je prodao više od 10 tisuća tona svojih proizvoda, a 85 posto prihoda ostvareno je na izvoznim tržištima.

Već za idući tjedan Markulin je najavio novi Cromarisov proizvod: kupcima će ponuditi i uzgojenog zubaca. Zubacu nazivaju “carem od riba”. Mnogi ga smatraju najkvalitetnijom jadranskom ribom. Na tržištu će biti dostupan u paketima od 600 grama u prosjeku.

Gof i zubatac isporučivat će se na ribarnice jednom tjedno. “Mislim da će gof na ribarnicama biti utorkom ujutro, a zubatac srijedom ujutro”, rekao je direktor Cromarisa.

Cromaris će biti jedini na Mediteranu koji uzgaja zubaca. U uzgoj su krenuli još 2011. a prvi put su na tržište s uzgojenim zubacem izašli krajem 2013. godine. No , nisu bili zadovoljni pa su mijenjali tehnologiju. Sada će zubatac ponovo biti na tržištu.

>>Hrvatska orada i brancin delicije u Europskoj uniji

>>Cromaris – pioniri digitalne transformacije marikulture