Dalekovod u Sloveniji ugovorio poslove vrijedne 450 milijuna kuna

Riječ je o gradnji novog 400 kilovoltnog dalekovoda Cirkovce – Pince, rekonstrukciji i izgradnji 220 kV dalekovoda Cirkovce – Žerjavinec te rekonstrukciji dvostrukog 400 kV dalekovoda Beričevo – Okroglo

113
Dalekovod
[Izvor: Dalekovod]

Tvrtka Dalekovod piopćila je da je u petak potpisala ugovore za dva međusobno povezana projekta sa slovenskim nacionalnim operatorom sustava za prijenos električne energije Elesom.

Projekt Cirkovce – Pince uključuje izgradnju novog 80 kilometara dugog dvostrukog 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda i bit će završen tijekom 2022. godine, dok su radovi na rekonstrukciji i izgradnji 220 kV dalekovoda Cirkovce – Žerjavinec predviđeni za drugi dio 2020. godine.

Po završetku dionice će povezati mađarsku i slovensku prijenosnu mrežu na naponskom nivou od 400 kV i tako povećati kapacitete oba prijenosna sustava te osigurati preduvjete za buduće energetske projekte, navodi se u priopćenju Dalekovoda.

Novi ugovori nastavljaju prisutnost Dalekovod grupe na slovenskom tržištu, gdje su već u tijeku pripremni radovi na rekonstrukciji dvostrukog 400 kV dalekovoda Beričevo – Okroglo, ukupne duljine trase 32,5 kilometra.

Projekte će izvesti konzorcij u kojem su, uz tvrtku Dalekovod Ljubljana koja je nositelj projekta, i tvrtke Elektrotehna Elex te C&G. Ukupna vrijednost radova na sva tri projekta koji bi se trebali realizirati do 2022. godine je gotovo 450 milijuna kuna.