Dječji vrtić Zlatna ribica u Kostreni dobio solarnu elektranu

Dječji vrtić Zlatna ribica prva je javna zgrada u Kostreni na koju je postavljena solarna elektrana. Vrijednost projekta iznosi 372.575 kuna. Fotonaponska elektrana snage 30 kW proizvodit će električnu energiju cijele godine

66
Dječji vrtić Zlatna ribica
[Izvoir: Novi list]

Nakon energetske obnove kojom je povećana energetska učinkovitost zgrade Dječjeg vrtića Zlatna ribica i omogućen prelazak iz energetskog razreda C u energetski razred A, kostrenski vrtić dobio je i fotonaponsku elektranu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, čime će se dodatno smanjiti energetski troškovi i ugljični otisak vrtića.

Riječ je o prvoj javnoj zgradi na području Kostrene na kojoj je ugrađen sustav solarne elektrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 372.575 kuna, piše Novi list.

Fotonaponska elektrana snage 30 kW proizvodit će električnu energiju iz sunčeve energije pomoću fotonaponskih modula postavljenih na krovu zgrade. Sustav će se priključiti na postojeću elektrodistribucijsku mrežu niskog napona s ciljem vlastite potrošnje većine proizvedene energije te daljnje distribucije eventualnih viškova proizvedene energije. Fotonaponska elektrana proizvodit će električnu energiju tijekom cijele godine.

U rujnu 2020. godine Općina Kostrena je prijavila projekt na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uvođenje obnovljivih izvora u zgrade javne namjene.

“Od ukupnih troškova projekta Fond je ocijenio prihvatljivima troškove u iznosu od 360.700 kuna i Kostreni odobrio sufinanciranje u iznosu od 140.750 kuna ili 39,03 posto, čime se dodatno povećao udio bespovratnih sredstava u realizaciji projekata javne namjene, u čemu je Općina Kostrena posljednjih godina sve uspješnija. Navedeni projekti imaju i važnu edukativnu ulogu i upotpunjuju ekološko usmjerenje Dječjeg vrtića Zlatna ribica, koji ima status eko-škole i dugogodišnji je nositelj priznate međunarodne oznake Zelena zastava. Program Međunarodne eko-škole u Hrvatskoj provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj programa je ugradnja brige o okolišu u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava te svakodnevni život djeteta i djelatnika vrtića”, poručuju iz Općine Kostrena.