Do 13 sati rezervirano 98% sredstava za sufinaciranje kupnje ekovozila

Poziv će biti privremeno zatvoren kada iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna

43
sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

U četvrtak u 8 sati otvorene su prijave za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila za građane i pravne osobe. Poziv je vrijedan 90 milijuna kuna, a prema podacima na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na kojoj se u realnom vremenu prati koliko je sredstava iskorišteno, do 13 sati rezervirano je 98 posto predviđenih sredstava, odnosno odnosno 89,09 milijuna kuna.

Poziv će biti privremeno zatvoren kada iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna.

Ove godine prijave za sufinanciranje podnose se na prodajnim mjestima. Na poziv Fonda, u program sufinanciranja se prijavilo 45 zastupnika vozila s 86 marki i čak 499 modela vozila za koja je moguće ostvariti do maksimalno 40 posto opravdanih troškova nabavke vozila.

Svako prodajno mjesto dobilo je svoj korisnički račun za prijavnu aplikaciju. Najviši iznos sredstava Fonda po vozilu ovisi o kategoriji vozila i vrsti pogona.

Prodavatelji kroz prijavnu aplikaciju unose podatke i potrebnu dokumentaciju čime se automatski rezervira dostupan iznos poticaja. U odnosu na prethodne natječaje, da bi ostvario pravo na potporu korisnik u određenom roku mora uplatiti minimalni predujam u iznosu od 7 posto traženih sredstva Fonda. Za fizičke osobe maksimalni predujam će iznositi 4900 kuna, a za pravne osobe 28.000 kuna.

Nabavka vozila se, kao i do sad, sufinancira s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili pogonom na vodik moći dobiti do 70.000 kuna.