HAC modernizira sustav za nadzor autocesta: nove kamere nadzirat će i brzinu

Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instalirat će se i novi sustav video nadzora i video detekcije koji će značajno podići razinu sigurnosti. Nove, digitalne kamere koristit će se i za nadzor brzine

112
sustav automatske detekcije incidenata

Od ponedjeljka u ponoć zatvorena je za sav promet dionica autoceste A1 od od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići zbog implementacija novog prometno informacijskog sustava. Novi sustav implementira se na dionici od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH. Dionica od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići prva je koja se zatvara zbog radova i bit će zatvorena 4 dana, do 26. svibnja do 23:59 sati. Na svim ostalim dionicama u idućim danima instalacija i testiranje obavljat će se po potrebi isključivo u noćnim satima i sukladno tome će se zatvarati dionice.

“U sklopu modernizacije sustava uvodi se i novi sustav video nadzora i video detekcije. Kao i svaki novi sustav, prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bismo bili sigurni da će u stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedino moguće razdoblje prije glavne turističke sezone kada se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.”, navodi se u obavijesti Hrvatskih autocesta. Nakon turističke sezone, u rujnu, nastavit će se s implementacijom na ostalim dijelovima autocesta.

Tijekom implementacije i testiranja opreme, zbog očuvanja sigurnosti prometa i samih korisnika, dolazit će do učestalih zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 za sav promet. Promet će tijekom zatvaranja biti preusmjeren na obilazne pravce. Za svako zatvaranje dionice autoceste pravovremeno će se obavještavati javnost, pri čemu će se voditi računa o što je moguće manjoj mjeri opstrukcije prometa, a pri tome uzimajući u obzir i predstojeće praznike i blagdane. Na pojedinim obilaznim pravcima državnih cesta u tijeku su radovi te je moguće je stvaranje kraćih zastoja i kolone vozila.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Republika Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Novi sustav uvelike će korisnicima olakšati planiranje putovanja i informiranja. Projekt sufinancira Europska unija – Instrument za povezivanje Europe.

Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instalirat će se i novi sustav video nadzora i video detekcije koji će značajno podići razinu sigurnosti. Analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Nove kamere će  brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju. Nove kamere koristit će se i za nadzor brzine.

Do kraja godine novim prometno informacijskim sustavom trebale bi biti pokrivene sve autoceste kojima upravlja HAC.