Ministar Filipović potvrdio talijansko ulaganje u Željezaru Sisak

Nova tehnologija taljenja čelika Danieli Digital Melter trebala bi omogućiti izravnu uporabu obnovljivih izvora energije, a umjesto konvencionalne električne peći koristi solarnu energiju

136
[Izvor: Danieli.com]

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon posjeta Italiji potvrdio je u Dnevniku HTV-a da će taljanski vlasnici, Grupa ABS koja je u vlasništvu talijanske grupacije Danieli, u Željezaru Sisak uložiti 200 milijuna eura kroz projekt koji bi trebao biti završen za tri godine.

“Razgovarao sam s talijanskim ministrom gospodarstva Giancarlom Giorgettijem. Posjetili smo u Udinama čeličanu Danieli koja planira uložiti 200 milijuna eura u Sisak. Ono što sam tamo mogao vidjeti je state of the art kada govorimo o tehnologiji koju koriste. Upravo takvo postrojenje žele napraviti u Sisku. Mi ćemo kao Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dati punu podršku takvom projektu”, rekao je Filipović.

Nova tehnologija taljenja čelika Danieli Digital Melter trebala bi omogućiti izravnu uporabu obnovljivih izvora energije, a umjesto konvencionalne električne peći koristi solarnu energiju, što ABS čini predvodnikom u proizvodnji zelenog čelika.

Talijani su odlučili pokrenuti veliki investicijski ciklus zbog rasta potražnje za čelikom u Europi i velikih promjena na svjetskom tržištu čelika koje su se počele osjećati i prije rata u Ukrajini, ali je s njim došlo do potpunog preokreta i povratka proizvodnje čelika u zemlje EU i SAD. Danieli godinama potiče aktivnosti istraživanja i razvijanja proizvodnje čelika uz smanjenje emisije ugljičnih plinova. ABS je u posljednjih godina u modernizaciju proizvodnje inveatirao više od milijardu eura, a sada će uložiti dodatnih 400 milijuna eura, od čaga bi pola iznosa trebalo biti usmjereno u Željezaru Sisak.