Drugi blok NE Krško prve megavate mogao bi dati nakon 2030.

Projekt za drugi blok postoji, vodi ga slovenska državna kompanija Gen Energija, koja je uz Hrvatsku elektroprivredu suvlasnik postojeće elektrane. U ovom trenutku projekt je na razini dobivanja potrebnih dozvola za umještanje u prostor

56
nuklearna energija

Više nije pitanje treba li graditi ili ne drugi blok Nuklearne elektrane Krško – treba ga graditi odmah, poruka je s ekonomskog foruma Business Meets Politics – Energetika danas i sutra, održanog u sklopu posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj. Forum su organizirali Slovensko-hrvatski poslovni klub i slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

“Ako se ništa ne napravi, ostajemo energetski potpuno ovisni o drugim državama, tako da drugi blok nuklearke nije više pitanje da ili ne, nego odmah”, rekao je predsjednik Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba Saša Muminović.

Projekt za drugi blok postoji, vodi ga slovenska državna kompanija Gen Energija, koja je uz Hrvatsku elektroprivredu (HEP) suvlasnik postojeće elektrane. “U ovom trenutku projekt je na razini dobivanja potrebnih dozvola za umještanje u prostor”, rekao je član uprave NE Krško Saša Medaković. Hoće li se planovi realizirati i u kojoj mjeri zajednički, ovisi o dogovoru između dviju država, dodao je.

Nuklearna elektrana Krško aktivna je već 40 godina, polovina eenrgije odlazi u Hrvatsku, a druga polovina ostaje u Sloveniji, pri čemu je hrvatski udio otprilike dovoljan za napajanje grada Zagreba.

Nova elektrana bila bi za polovicu snage veća od postojeće, a prve magavate mogla bi proizvesti nakon 2030. godine.