Innovation Norway otvorio poziv za bespovratne potpore hrvatskim tvrtkama

Hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju je nešto više od šest milijuna eura, a prijave su otvorene do 31. siječnja 2023. godine

42
Innovation Norway

Innovation Norway, norveška razvojna banka, objavio je treći poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia. Hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju je nešto više od šest milijuna eura, a prijave su otvorene do 31. siječnja 2023. godine.

Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants). Fokusiran je na dvije sastavnice: prva su Inovacije u zelenoj industriji (prerađivačka industrija), a druga je Plavi rast koji potiče razvoj poslovanja i inovacija u djelatnostima veznima uz more, pomorstvo, “mali” turizam i slično.

Opći cilj programa je smanjenje ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki, prvenstveno malih i srednjih poduzeća. U okviru komponente Inovacije u zelenoj industriji otiču se ulaganja u nove tehnologije, proizvode, usluge i procese, smanjenje emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u zrak, vodu i tlo, zatim smanjenje potrošnje energije i goriva, sakupljanje i ponovno korištenje otpada te uspostava novih radnih mjesta i nastavak poslovanja u odabranim područjima.

Kroz Plavi rast sufinanciraju se projekti vezani za inovacije u obalnom i pomorskom području – obalni i pomorski turizam, pomorski i riječni promet, ribarstvo i akvakultura, zbrinjavanje morskog otpada i sanacija zagađenja, desalinizacija i slične aktivnosti.

Postotak potpore određivat će se ovisno o veličini i lokaciji poduzeća te tipu investicije. Mala poduzeća koja žele investirati u opremu, ovisno o lokaciji na kojoj se nalaze na karti regionalnih potpora, mogu dobiti do 70 posto bespovratnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta. Velika poduzeća s maksimalno 25 posto javnog vlasništva mogu se također prijaviti, ali će dobiti nižu stopu sufinanciranja.

Do sada je iz programa, u okviru prvog i drugog poziva odobreno ukupno 37 projekata.
Program također pruža hrvatskim tvrtkama priliku da uspostave snažne veze s norveškim kompanijama, sveučilištima i istraživačkim i razvojnim centrima kroz razmjenu znanja i najbolje prakse.