Emil Tedeschi: I ove godine ćemo poslovati pozitivno, iako će prihodi biti manji od plana

Prometi dijela asortimana su smanjeni, a u široj slici slabi kupovna moć građana. No i ove godine ćemo poslovati pozitivno, iako će prihodi biti manji od planiranih, rekao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe u razgovoru za poslovniFM

125
Emil Tedeschi
Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe, bio je gost u emisiji Ritam posla na poslovnomFM

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe gostovao je u emisiji Ritam posla koju uređuje Lidija Kiseljak na poslovnomFM-u. Govorio je o krizi izazvanoj pandemijom COVID-19, kako se kriza odrazila na poslovanje Atlantic Grupe u zemlji i na najvažnijim tržištima za kompaniju, o tome kako je Vlada reagirala i o mjerama koje je donjela kako bi pomogla gospodarstvu.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe pohvalio je reakciju Vlade. Rekao je da je Vlada bila dobro organizirana, da je pravovremeno komunicirala te donijela izuzetno dobre mjere za gospodarstvo.

Odgovornost je pokazala i njegova kompanija, jer su odmah za velik broj zaposlenih uveli mjere rada od kuće, plaće nisu dirali, a najizloženijima su i povećane. Iako ovogodišnji rezultati poslovanja neće biti kao što su planirani prije korona krize, ipak će biti pozitivni.

Najveći pad kroz HoReCa-u

Lani smo imali izvrsne rezultate i rast gledaju li se prihodi, EBITDA, neto dobit… Taj se trend nastavio i početkom godine, no zbog korona krize to je zaustavljeno. Iako nismo osjetili krizu poput mnogih drugih tvrtki koje su morale otpuštati radnike ili se zatvoriti, situacija ipak utječe na nas. Prometi dijela asortimana su smanjeni, a u široj slici slabi kupovna moć građana. No i ove godine ćemo poslovati pozitivno, iako će prihodi od prodaje biti manji od plana predstavljenog krajem prošle godine”, rekao je Tedeschi.

>>Atlantic Grupa u 2020: U prva tri mjeseca prihod od prodaje 1,28 mlrd kuna

Najveći pad prometa imali su kroz HoReCa-u, što je dijelom pokriveno kroz veću potražnju njihovih proizvoda u domaćinstvima.

“Udjel HoReCa-e u našoj prodaji je 7 posto. S druge strane, iako je poslovno područje Pića imalo pad, u nekim drugim segmentima, kao što su proizvodi našeg ljekarničkog lanca ili delikatesni namazi, imali smo pojačani interes tijekom krize. Naša Argeta bilježi dvoznamenkasti rast prodaje. Zahvaljujući, među ostalim, takvim rezultatima možemo se pohvaliti da je upravo je u utorak (26. svibnja) u Njemačkoj prodaja Argete počela na novih tisuću prodajnih mjesta. Naša je pašteta, naime, vodeća u Europi, s posebno dobrim rezultatima u Švicarskoj i Austriji. U krizi je rasla i potražnja za Cedevitom, a domaćinstva su više kupovala i naš Barcaffe, s obzirom na to da su kafići bili zatvoreni. Situacija se na dijelu tržišta relaksira, no neka od nama najvažnijih još uvijek nisu u jednostavnoj situaciji, kao što je primjerice rusko, tržište Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije…”, kaže Tedeschi.

Nitko nije ostao bez posla

Atlantic Grupa, tvrtka s više od 5500 zaposlenih, reagirala je na vrijeme pa je već od početka ožujka ukinula team buildinge, konferencije i ostala veća okupljanja. Oko 1800 ljudi počelo je raditi od kuće, čime se visoki stupanj digitalizacije pokazao vrlo korisnim. Oko 300 zaposlenih, vezanih izravno za prodaju u ugostiteljstvu, zbog zatvaranja kanala nisu imali posla.

“No, nitko nije ostao bez posla niti smo dirali plaće. Štoviše, oni zaposleni u tvornicama, distribucijskim centrima, dostavi, ljekarnama dobili su stimulaciju od 15 posto, čime smo htjeli pokazati solidarnost i zahvalnost prema onima koji su bili najviše izloženi u ovim okolnostima”, jasan je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Osim pravovremene reakcije Vlade u ovoj krizi, pohvalio ju je i za pravovremenu reakciju u slučaju Agrokor. Smatra da je u postojećim okolnostima suvišno politiziranje ove teme i da ne bi bilo fer reći da posao nije odrađen dobro, posebno u aktualnoj krizi za koju nitko nije bio treniran i spreman.

Atlantic Grupe donirala je 28 milijuna kuna kriznim stožerima i zdravstvenim institucijama u Hrvatskoj i na ostalim tržištima na kojima djeluje.

“Kriza nije gotova, korona nije iza nas, prisutna je i dalje i svi se moramo naučiti živjeti s njom, čak i ako neće biti COVID19, bit će neki drugi oblik”, zaključuje Emil Tedeschi u razgovoru za poslovniFM.