Atlantic Grupa u 2020: U prva tri mjeseca prihod od prodaje 1,28 mlrd kuna

Proglašenje globalne pandemije i uvođenje restriktivnih mjera na svim ključnim tržištima počeli su utjecati na poslovanje primarno kroz nemogućnost prodaje u HoReCa kanalu, no negativni utjecaji su anulirani povećanom potražnjom u kućanstvima, ponajprije Argete, Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg te ljekarničkog lanca Farmacia

180
Atlantic Grupa

Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2020. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 1,28 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izuzme li se utjecaj dezinvesticija*, predstavlja rast od 12,2 posto.

Dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 121,3 milijuna kuna i veća je za 15,4 posto, dok je neto dobit u odnosu na prvi kvartal lani narasla 10,6 posto na 89,3 milijuna kuna.

“Tromjesečje je na svakom planu obilježila prije svega pandemija COVID 19, s kojom se svijet još nije izborio, a s novim korona virusom i njegovim posljedicama tek učimo živjeti i poslovati. Neupitno je da ovo ima značajan utjecaj i na nas, međutim do sada, osim prestanka prodaje u HoReCa kanalu i pada potrošnje u on-the-go i impulsnom segmentu, nismo imali drugog značajno negativnog utjecaja na naše poslovanje. Štoviše, u prvom kvartalu ostvarili smo značajan organski rast, koji je najvećim dijelom posljedica izvrsnih rezultata strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia, poslovnog područja Donat Mg i SPP Kava.

Vjerujemo da će nam stabilna financijska pozicija, povijesno najviši rezultati u 2019. godini, neupitna predanost Atlanticovih zaposlenika koja je u ovoj situaciji posebno došla do izražaja te snaga naših brendova pomoći da prebrodimo ovu krizu s minimalnim negativnim posljedicama”, komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Najviše rasli Argeta, Farmacia i Donat Mg

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecali Delikatesni namazi s rastom od 38,9 posto i Donat Mg s rastom od 12,5 posto. Kava se s 252 milijuna kuna prihoda od prodaje, koji čine 19,7 posto udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U prvom kvartalu je Kava ostvarila rast od 5,4 posto, najviše u svježe mljevenoj prženoj i instant kategoriji.

Među pojedinačnim tržištima najznačajniji je rast od 13,2 posto ostvarilo tržište Slovenije, a slijede BiH s 12,7 posto i Hrvatska sa 6,9 posto rasta.

U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 62,8 posto, a brendovi principala u distribuciji 27,3 posto. Ljekarnički lanac Farmacia koji u prva tri mjeseca bilježi rast od 18,9 posto čini 9,9 posto ukupnog prihoda.

*Donat Mg je početkom godine, s obzirom na specifičnu funkcionalnost i međunarodnu perspektivu, izdvojen kao zasebno poslovno područje iz SPP Pića, čijim je dijelom bio ranije.

Negativni utjecaji pandemije COVID 19

Iako se poslovanje Atlantic Grupe kroz veći dio prvog tromjesečja odvijalo uobičajeno, proglašenje globalne pandemije COVID 19 i uvođenje restriktivnih mjera na svim ključnim tržištima s ciljem prevencije širenja bolesti počeli su utjecati na poslovanje kompanije u drugom dijelu ožujka.

Negativni utjecaji osjetili su se primarno kroz nemogućnost prodaje u HoReCa kanalu zbog zatvaranja hotela, restorana i kafića te u određenoj mjeri i na prodaju proizvoda namijenjenih za konzumaciju izvan kuće i tzv. impulsnih proizvoda. Ti negativni utjecaji su istovremeno anulirani povećanom potražnjom i stvaranjem zaliha u kućanstvima, ponajprije Argete, Bakine tajne, ali i Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg, dijela slanog i slatkog programa, Cedevite za konzumaciju kod kuće, proizvoda namijenjenih održavanju osobne higijene i čistoće te proizvoda koji se prodaju kroz Farmaciju.

Donacija od 28 mil kuna

Atlantic Grupa je među prvim kompanijama uvela mjere zaštite zaposlenika i partnera od zaraze, od preventivnog rada od kuće gdje je to moguće, preko postroženih procedura u proizvodnji i distribuciji do osiguravanja zaštitnih sredstava i opreme, i ne samo u svojem sustavu.

Kao društveno odgovorna kompanija, Atlantic se uključio u zajedničku borbu protiv novog koronavirusa na svim regionalnim tržištima na kojima posluje te je donirano 28 milijuna kuna za ukupnu pomoć zdravstvenim ustanovama te lokalnim kriznim stožerima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze i zaštite stanovništva.