Ericsson Tesla: Agresija na Ukrajinu ugrožava poslovanje u Bjelorusiji

Mogući prekid aktivnosti na tržištu Bjelorusije zasigurno bi utjecao na planove i rezultate kompanije, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu maržu i operativni novčani tok, no u konačnici ne bi narušio poslovnu i financijsku stabilnost Grupe

97
Ericsson Nikola Tesla GrupaTesla
Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević

Kompanija Ericsson Nikola Tesla nema ugovornih obveza u Rusiji i Ukrajini, no politička i ekonomska nesigurnost nepovoljno utječe na realizaciju ugovorenih poslova Ericssona Nikole Tesle u Bjelorusiji kao i na nove planirane poslovne prilike, navodi se u priopćenju kompanije.

“Situacija uzrokovana invazijom na Ukrajinu sve nas je šokirala i izazvala brojne reakcije u društvenom, političkom i gospodarskom pogledu. U Ericsson Nikola Tesla Grupi suosjećamo s ukrajinskim narodom, a svoju solidarnost iskazujemo kao kompanija i pojedinci na različite načine.”

Ericsson Nikola Tesla u Bjelorusiji ima svoju lokalnu kompaniju s 25 zaposlenika, a među  najznačajnijim aktivnostima su proširenja LTE mreža za tamošnje operatore te informatizaciju središnjeg zdravstvenog sustava te zemlje.

Prihodi od navedenih aktivnosti su u 2021. godini imali udjel od oko 4 posto u ukupnim prodajnim rezultatima Grupe te su značajno doprinijeli operativnom novčanom toku.

“Mogući prekid aktivnosti na tržištu Bjelorusije zasigurno bi utjecao na naše planove i rezultate, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu maržu i operativni novčani tok, no u konačnici ne bi narušio poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe.

Uprava i Izvršno poslovodstvo kontinuirano prate situaciju kako bi pravovremeno reagirali i ublažili rizike. Pri tome djelujemo sukladno obvezujućoj legislativi, sankcijama i restriktivnim mjerama među kojima izdvajamo odluke EU, Republike Hrvatske, HBOR-a, Svjetske Banke te Ericssonove smjernice.

Premda je situacija zahtjevna i neizvjesna na nekoliko tržišta, Uprava i Izvršno poslovodstvo procjenjuju da je Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovno i financijski stabilna. Mogući prekid naših aktivnosti na tržištu Bjelorusije zasigurno bi utjecao na naše planove i rezultate posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok, no u konačnici ne bi narušio poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe.

S obzirom na široku lepezu poslova i tržišta na kojima naši stručnjaci rade, poduzimamo aktivnosti za smanjenje negativnog utjecaja ove krize na poslovanje kroz povećanje angažmana naših stručnjaka na razvojno-istraživačkim poslovima i drugim visokovrijednim uslugama u okviru globalne organizacije”, zaključuje se u priopćenju kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Vrijednost dionice Ericssona Nikole Tesle bila ja u blagom padu i prije ruske agresije na Ukrajinu. Između 8. i 23. veljače  vrijednost dionice pala je s 1925 na 1860 kuna Pad od 9,6 posto). Nakon napada Rusije 24. veljače vrijednost dionice je naglo pala na 1740 kuna. Idućeg dana se oporavila na 1845 kuna, a nakon toga se nastavio pad te je danas, 8. veljače, vrijednost  dionice 1635 kuna. Od 23. veljače do 8. ožujka vrijednost dionice kompanije Ericsson Nikola Tesla pala je za 12,1 posto.