Plenković potvdio da je Paladina kandidat za ministra graditeljstva

"Ivan Paladine je u krugu osoba koje podržavaju Hrvatsku demokratsku zajednicu. Nije formalno član, ali ima iskustva i kao menadžer i kao osoba koja se bavila gređevinskim sektorom", obrazložio je Plenković svoj izbor.

37
Ivan Paladina
Ivan Paladina

Kandidat za novog ministra prostorng uređenja, graditeljstva i državne imovine je Ivan Paladina, potvrdio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke. Najavio je da će u utorak o tome razgovarati s predstavnicima stranaka koje čine parlamentaru većinu.

“Ako Paladina dobije njihovu potporu, krenut ćemo u daljnju proceduru prema Saboru. Ivan Paladine je u krugu osoba koje podržavaju Hrvatsku demokratsku zajednicu. Nije formalno član, ali ima iskustva i kao menadžer i kao osoba koja se bavila gređevinskim sektorom”, obrazložio je Plenković svoj izbor.

Ivan Paladina trebao bi zamijeniti Darka Horvata koji je razriješen “na vlastiti zahtjev” nakon što je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Oporba već proziva Paladina zbog povezanosti s ruskim kapitalom, odnosno s ruskim poduzetnikom Sergejom Gljadelkinom. Paladina je Institut IGH vodio tri godine, u razdoblju kada je većinski vlasnik bio Gljadelkin. Paladina je također suvlasnik i direktor tvrtke Avenue ulaganja koja je 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari. Tvrtka je kasnije preimenovana u Kupari Luxury Hotels. Paladina je 2018. otišao iz IGH kako bi se posvetio projektu Kupari. No projekt do danas nije zaživio, a u rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Menagement, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Andrej Plenković, naravno, ne vidi problem u povezanosti Paladine s Gljadelkinom i s projektom Kupari.

“Čini mi se da već četiri ili pet godina nije povezan s ruskim kompanijama. Sve što bude trebao objasniti javnosti, saborskom Odboru ili kome god to bude trebao, on će pojasniti. Mi smo razgovarali i ne vidim nikakve zapreke”, poručio je Plenković.