Članicu uprave ima petina tvrtki iz sastava Crobexa

Povećan je broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa CROBEX: prošle godine bilo ih je tri, a sada ih je pet. Ericsson Nikola Tesla, Brodogradilište Viktor Lenac i Ingra u upravama imaju sto posto žena

32
Indeks žena

Postotak društava u sastavu Indexa CROBEX koja u upravama imaju ženu u prošloj godini dosegnuo je 20,3 posto, dok je u 2021. iznosio16,1 posto, pokazuje svježe objavljeni Selectio indeks žena. Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podatcima The Female FTSE Board Report za 2021., također pokazuje trend rasta, pa u ovoj godini iznosi 38 posto. Prema podatcima Europskog instituta za jednakost spolova udio žena u upravama najznačajnijih društava na burzama u Europskoj uniji je 31,3 posto.

>>Rigidno radno zakonodavstvo i kućni odgoj koče napredak žena u biznisu

>>UN upozorava: Raste broj muškaraca i žena s predrasudama prema ženama

Povećan je i broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa CROBEX: prošle godine bilo ih je tri, a sada ih je pet. Ericsson Nikola Tesla, Brodogradilište Viktor Lenac i Ingra u upravama imaju sto posto žena, Saponia ih ima 50 post%, a Podravka 40 posto. To su hravtske tvrtke s najvećim udjelom žena u upravama.

Postotak tvrtki iz sastava CROBEXA koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se u odnosu na prošlu godinu za 9,74 p.p. Takvih tvrtki je trenutno 42,9 posto. Za usporedbu, svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi.

Izvor podataka: Poslovna Hrvatska, Zagrebačka burza

Žene i dalje najmanje zastupljene u znanosti

Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora jednaka je kao i prošle godine (31,3%), te je usporediva s udjelom žena u politici država Europske unije (33,3%). U Vladi, koja ima 18 članova, žene vode četiri resora: poljoprivredu, turizam i sport, kulturu i medije te regionalni razvoj i fondove Europske unije. Privremeno resor prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon ostavke Darka Horvata, vodi Dunja Magaš, ali već je najavljeno da je kandidat za novog ministra muškarac, Ivan Paladina. Ako uračunamo Magaš, zastupljenost žena u Vladi je 27,8 posto, a bez nje pada na 22,2 posto. To je otprilke ista razina zastupljenosti kao i u upravama tvrtki iz sastava CROBEX-a.

Zabrinjavajuće je da su žene i dalje najmanje zastupljene u znanosti: u redovnom članstvu HAZU-a samo ih 12,5 posto.

Iako zastupljenost žena u upravana hrvatskih tvrtki raste, Hrvatska za europskim prosjekom kaska za skoro 18 p.p. Trenutni udio žena u upravama društava u sastavu CROBEXA gotovo je jednak udjelu od prije 7 godina kada je isti dosegnuo svoj vrh.

“Kako bi se ovaj rast nastavio i dosegao europske standarde potrebno je kroz cijelu hijerarhijsku vertikalu organizacije podržavati profesionalni razvoj žena i obratiti pozornost na udio žena koje su nominirane u talent programe. Na razini organizacije važno je osvještavati diskriminatorna ponašanja koja bi mogla činiti prepreku u prepoznavanju talenata ili prepreku u uključivanju žena u programe za promociju na više rukovoditeljske pozicije”, izjavila je Tanja Prekodravac, konzultantica iz Selectio Grupe.

>>Hrvatska i EU još su daleko od rodne ravnopravnosti u upravama kompanija na burzi (2021)

>>Zastupljenost žena u upravama hrvatskih kompanija je sve manja (2020)

>>Pada zastupljenost žena u upravama društava u sastavu Crobexa (2019)