Europsko tržište inženjerskih usluga na razinama prije pandemije

Istraživanje Europske federacije inženjerskih konzultantskih udruga iz jeseni 2021. pokazalo je da rast novih narudžbi, prometa i profitabilnost tvrtki u posljednjih 18 mjeseci

7
[Photo by ThisIsEngineering from Pexels]

Europsko tržište inženjerskih usluga oporavilo se od posljedica pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje Europske federacije inženjerskih konzultantskih udruga (EFCA). Anketa Industry Barometer koju provode udruge članice EFCA-e u svojim zemljama pokazuje dvogodišnje trendove i očekivanja među konzultantskim inženjerskim tvrtkama u regiji.

Istraživanje iz jeseni 2021. pokazalo je da rast novih narudžbi, prometa i profitabilnost tvrtki u posljednjih 18 mjeseci, navodi magazin Construction Europe.

“Iako COVID-19 i dalje predstavlja izazov poslovnom okruženju i europskom društvu općenito, utjecaj na konzultantsku i inženjersku industriju u Europi značajno je smanjen u odnosu na stanje prije 6, 12 i 18 mjeseci”, rekao je Henrik Garver, izvršni direktor Danskog udruženja inženjera savjetnika i predsjedavajući radne skupine EFCA-ine Industry Barometer.

EFCA upozorava kako je nedostatak radne snage još uvijek veliki izazov za sektor savjetovanja i inženjeringa. Oko 40 posto ispitanika navodi da su u posljednjih šest mjeseci povećali broj zaposlenih, 50 posto navodi da se broj zaposlenih nije promijenio, ali ispitanici u Rumunjskoj i Ukrajini navode da je broj zaposlenih smanjen.

“Kao i u prethodnom istraživanju, nedostatak osoblja i niske plaće primarni su problemi industrije”, navodi se u izvješću.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da je nedostatak projekata trenutno najmanja briga za inženjere konzultante. Prihodi (prodaja) inženjersko-konzultantskih tvrtki po zaposleniku (promatrano kao prosjek podataka za zemlje obuhvaćene istraživanjem) porasli su sa 101.808 eura prijavljenih u EFCA-inom istraživanju u proljeće 2021. na 154.301 eura u najnovijoj publikaciji. To je nesumnjivo posljedica infrastrukturnih investicija koje su vlade diljem Europe pokrenule kako bi potaknule rast nakon pandemije.

U istraživanju se navodi da se “kriza Covid-19 bliži kraju”, ali još uvijek nije završena, a glavni izazovi s kojima se industrija suočavala prije pandemije i dalje su u porastu. Uz nedostatak osoblja i vještina, to uključuje “birokratska ograničenja i digitalizaciju”.

“Iako se čini da su se svi pokazatelji sada vratili na razinu prije krize, postoji određena nesigurnost oko održivosti oporavka zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom Europe“, rekao je Garver.

Iako su mjere još uvijek nužne za rješavanje posljedica krize s koronavirusom, EFCA snažno zagovara povećana i ciljana ulaganja u dekarbonizaciju gospodarstva i izgrađenog okoliša.