Bitcoin se vratio na razine iznad 57.000 dolara

Analitičari kažu kako je tržište potaknuto izvješćima kako nova varijanata koronovisusa ipak izaziva blaže simptome kod zaraženih. Ostale kriptovalute također su porasle: eter za više od 5 posto na 4321 dolar, a XRP za više od 4 posto, na oko 97 centi

43
bitcoin

Nakon snažne rasprodaje krajem prošlog tjedna, bitcoin i druge kriptovalute u ponedjeljak su porasle. Prema podacima Coin Metricsa, vrijednost bitcoina u jutarnjoj trgovini ponovno je porasla iznad 57.000 dolara, popevši se na čak 57.373 dolara. Tijekom dana dobitak je malo ublažen – posljednje trgovanje zabilježeno je na razini oko 57.038 dolara, što je porast od 5 posto u posljednja 24 sata.

Ostale kriptovalute također su porasle: eter za više od 5 posto na 4321 dolar, a XRP za više od 4 posto, na oko 97 centi.

Vijay Ayyar, voditelj azijsko-pacifičkog odjela u burzi kriptovaluta Luno, rekao je kako su prva izvješća da nova, jako mutirana varijanta Covida-19 nazvana omikrona dolazi s blažim simptomima, dala poticaj tržištu.

“Vijesti da su simptomi kod zaraženih novom inačicom virusa prema prvim analizama lakši potaknula je povratak na tržište- Pametni investitori vjerojatno su iskoristili situaciju”, smatra Ayyar.

Velika rasprodaje dionica i druge rizičnije imovine zbog straha od nove varijante koronavirusa potisnula je bitcoin prošlog tjedna potonuo na razinu od 53.549 dolara, što je najniža razina od početka listopada.

Najveća svjetska digitalna valuta nakratko je pala za više od 20 posto u odnosu na nedavni rekord od gotovo 69.000 dolara, čime je službeno ušla u teritorij medvjeđeg tržišta, koji se obično definirana padom većim od 20 psoto u usporedbi s nedavnim maksimom.

Nova varijanta koronavirusa prvi put je identificirana u Južnoj Africi. U međuvremenu je identificirana u više zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Italiju.

Kao odgovor na novu inačicu virusa SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i neke druge države ograničile su putovanja iz zemalja na jugu Afrike. Britanija je ponovo uvela epidemiološke mjere  poput obaveznog nošenje maski u trgovinama i javnom prijevozu.

Dr. Angelique Coetzee, južnoafrička liječnica koja je prva uočila varijantu omikron, opisala njezine simptome kao “ekstremno blage”, umirujući strah od potencijalnog ponovnog vraćanja strožih mjera tijekom praznika.

“Prošlog tjedna smo vidjeli da je globalno okruženje doprinijelo neizvjesnosti u svim klasama rizične imovine, ali oporavak pokazuje koliko je snažan uzlazni trend. To smo upravo imali priliku vidjeti”, rekao je Ayyar.

Ako bitcoin izgubi 48.000 do 50.000 dolara na dnevnoj ili tjednoj bazi, “to bi definitivno impliciralo bear market”, dodao je. Ali za sada smo još uvijek na teritoriju bikovskog tržišta, zaključio je Ayyar.