Allianz: Operativna dobit 2,3 milijarde eura

Allianz je, zahvaljujući iznimno diversificiranom portfelju poslovanja i snažnoj bilanci, bio pripravan za upravljanje aktualnom kriznom situacijom i stoga u prvom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate

62

Kaos na financijskom tržištu i oslabljeno gospodarstvo, koje je uzrokovala pandemija COVID-19, vidljivo su pogoršali uvjete poslovanja u industriji financijskih usluga. No Allianz je, zahvaljujući iznimno diversificiranom portfelju poslovanja i snažnoj bilanci, bio pripravan za upravljanje aktualnom kriznom situacijom i stoga u prvom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate.

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 3,7 posto, ponajviše zahvaljujući segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, ali i poslovanju naših ostalih segmenata. Ukupni prihodi ostvarili su rast od 5,7 posto na 42,6 milijardi eura (u usporedbi s 40,3 milijarde eura iz istog razdoblja prošle godine).

Istovremeno je operativna dobit pala za 22,2 posto na 2,3 milijarde eura (u usporedbi s 3,0 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). U segmentu upravljanja imovinom zabilježen je značajan skok operativne dobiti zahvaljujući rastu prihoda od imovine klijenata pod upravljanjem. S druge strane, na segment neživotnih osiguranja nepovoljno su utjecale veće štete vezane za prirodne katastrofe te gubici izazvani pandemijom COVID-19, pa je zabilježen pad operativne dobiti.

Pala je i operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja, i to uglavnom zbog zaokreta na tržištu, koji je utjecao na investicijsku maržu i odgođene troškove pribave. Neto prihodi pripisivi dioničarima zabilježili su pad od 28,9 posto na 1,4 milijarde eura (u usporedbi sa 2,0 milijardi eura zabilježenih godinu dana ranije), ponajviše zahvaljujući nižoj operativnoj dobiti. Pogoršao se i neoperativni rezultat, s obzirom na to da su realizirani dobici od prodaje poslovanja Allianz Popular više nego neutralizirani tržišnim događanjima izazvanih pandemijom. Niža porezna stopa imala je tek djelomičan ublažavajući učinak.

Osnovna dobit po dionici (EPS) pala je za 27,8 posto na 3,36 eura (u usporedbi s 4,65 eura ostvarenih u prvom tromjesečju 2019. godine). Istovremeno je anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio 9,3 posto (u usporedbi s 13,6 posto za cijelu 2019. godinu), dok je omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II na kraju tromjesečja iznosio 190 posto (u usporedbi s 212 posto zabilježenih na kraju prošle godine).

S obzirom na neizvjesnosti oko makroekonomskog razvoja izazvane aktualnom pandemijom, kao i na dostupne i ažurirane financijske planove poslovnih jedinica Allianz Grupe, Uprava ne smatra da će Grupa dostići ciljani iznos operativne dobiti za 2020. godinu u iznosu od 12 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura, što je već i nagoviješteno u priopćenju od 30. travnja ove godine. Novi iznos ciljane dobiti za ovu godinu Upravni će odbor objaviti nakon revizije planova, do koje će doći čim se utjecaj trenutne krize bude mogao točnije procijeniti.

“U prvom je tromjesečju 2020. godine, u ovim izvanrednim okolnostima, Allianz pokazao svu svoju otpornost i snagu“, istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte.

„Iznimno sam ponosan na Allianzovu operativnu spremnost i predanost naših zaposlenika i IT-ja, zahvaljujući k”jima su naši klijenti čak i u tako nezahvalnoj situaciji na raspolaganju imali najvišu razinu usluge. Trenutno prolazimo kroz vrlo teška vremena, no vjerujem kako ćemo zajedno prevladati i taj izazov.“