EK odobrila program kreditnih jamstava i zajmova vrijedan 2,45 mlrd kn

Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima, njime će upravljati HAMAG-BICRO, a sredstva će se odobravati u obliku subvencioniranih zajmova I državnih jamstava za kredite.

65
program kreditnih jamstva i zajmova
[pixabay]

Europska komisija odobrila je još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova u ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura, odnosno 2,45 milijardi kuna, za mikro, male i srednje poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa. Programom će upravljati Agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), objavilo je Ministarstvo financija.

Program je odobren na temelju Privremenog okvira o državnim potporama koji je Europska komisija usvojila 19.ožujka te dopunila 3. travnja I 8. svibnja 2020. godine.

Sredstva će se odobravati u obliku subvencioniranih zajmova I državnih jamstava za kredite.

Cilj programa je poboljšati pristup vanjskom financiranju mikro, malih I srednjih poduzetnika koji su najteže pogođeni ekonomskim učinkom izbijanja pandemije koronavirusa, čime će se osigurati nastavak njihove aktivnosti.

Europska komisija je utvrdila da je mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno, mjera obuhvaća zajmove i jamstva za zajmove za obrtna sredstva s ograničenim rokom dospijeća i iznosom; vremenski je ograničena; ograničava rizik koji preuzima država; osigurava odgovarajuću nadoknadu za jamstva i sadrži mjere zaštite kako bi banke ili druge financijske institucije učinkovito usmjerile pomoć korisnicima kojima je ona potrebna, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Privremeni okvir podiže limit za deminimis potpore na 800.000 eura

Privremeni okvir, koji će se primjenjivati do kraja godine, omogućuje zemljama da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama kako bi pomogle gospodarstvu pogođenom posljedicama pandemije.

Između ostaloga, Privremeni okvir podiže ograničenje za potpore male vrijednosti koje poduzetnik može ostvariti u tri fiskalne godine s 200.000 eura na 800.000 eura. Novo ograničenje će se primjenjivati na buduće programe koje HAMAG-BICRO mora osmisliti.

>>HUP: Ukidanje COVID-19 zajmova nije poticajna ni ohrabrujuća poruka

>>Što biste trebali znati o HAMAG-BICRO zajmovima za obrtna sredstva

POdsjećamo da je prije nekoliko dana HAMAG-BICRO zaustavio zaprimanje zahtjeva za COVID-19 zajmove za obrtna sredstva i za mikrozajmove za obrtna sredstva jer je u samo mjesec dana zaprimljeno dvostruko više zahtjeva nego ciijele protekle godine.

Europska komisija je početkom travnja odobrila dva hrvatska programa potpore gospodarstvu. Tako je 6. travnja odobrila program HBOR-a za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja, čime je omogućen ukupni kreditni potencijal od oko šest milijardi kuna. Nekoliko dana poslije, 9. travnja, Komisija je odobrila program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima, kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz državnu subvenciju kamate, a ukupni kreditni potencijal te mjere procijenjen je na milijardu eura.