Zakon o obnovi Zagreba ipak nije otišao u javnu raspravu

Ovaj zakon pokušava se iskoristiti kako bi se prostorno planiranje u Zagrebu uredilo drugačije nego što je to uobičajeno u našem sustavu, rekao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir

73
zakon o obnovi Zagreba
Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir

Iako je bilo najavljeno da će Zakon o obnovi Zagreba danas (14. svibnja) u 12 sati biti pušten u javnu raspravu, to se nije dogodilo jer Grad Zagreb ima dodatne komentare i zahtjeve.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir u programu N1 Televizije objasnio je koji su to zahtjevi te kako je teško pregovarati s Gradom Zagrebom. Prigovori Gradske uprave idu u nekoliko smjerova – jedni su krucijalna pitanja, drugi su više tehnička pitanja.

Uhlir je rekao kako razgovori s Gradom Zagrebom ne idu “jednostavno i lako”, te da treba još jednom razgovarati. Najavio je kako će s predstavnicima Grada danas održati još jedan sastanak.

“U nekim elementima se opet pokušava ono što se pokušavalo napraviti s GUP-om, da se iskoristi ovaj zakon pa da se prostorno planiranje u Zagrebu drugačije uredi. Ima nekoliko elemenata koje Grad u kontinuitetu pokušava urediti drugačije nego što je u našem sustavu”, ustvrdio je.

>>Preliminarna procjena troškova obnove nakon potresa 5,6 mlrd eura

Kazao je da primjedbe idu u smislu “otvaranja alternativnog načina prostornog planiranja u Zagrebu”, a da se, s druge strane jače optereti stanovnike Zagreba.

Hipotekarno opterećenje građana

“To su vrlo sofisticirane primjedbe koje je Grad postavio, da se ostave alternativni načini planiranja u Zagrebu, ne specificirajući koji su to. Traže da se jače opterete stanovnici Grada Zagreba u financijskom smislu. Ako građani nisu u mogućnosti sudjelovati u financijskoj obnovi, da se hipotekarno opterete njihove nekretnine”, objasnio je Uhlir.

“To su načelne primjedbe, nema specifikacija točnog mehanizma, ali očekuje se da Zakon takvo nešto predvidi”, dodatno je objasnio Uhlir.

>>Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada

Državni tajnik rekao je kako je Grad ovim zahtjevom dosljedan sebi, budući da je gradonačelnik Bandić već kazao da on nema namjeru obnavljati grad te kako je ovo samo pismena forma navedenog zahtjeva.

“Ne znam koliko bi to bilo hipotekarno opterećenje građana, ali pokušat ćemo razgovarati. Ništa ne košta da se još jednom nađemo s predstavnicima Grada da pokušamo naći rješenje”, ističe Uhlir. Još se točno ne zna kako bi sve moglo izgledati, ali Uhlir smatra kako je to veliko financijsko opterećenje građana koji bi možebitno morali financijski pokriti i vanjsko uređenje zgrada i objekata.

“Primjedbe su načelne, moraju se dodatno razraditi”, zaključio je Uhlir.