Allianz: Operativna dobit skočila za 24,6 posto na 13,4 milijarde eura

Uprava namjerava predložiti povećanje dividende za 2021. godinu na 10,80 eura po dionici. Osim toga, dana 17. veljače 2022. godine Allianz je najavio novi program otkupa dionica u 2022. godini u iznosu od najviše milijardu eura

43
Allianz Grupa

Osiguravateljna grupa Allianz u prošloj godini povećala je ukupne prihode za 5,7 posto, na 148,5 milijardi eura, dok je operativna dobit skočila za 24,6 posto na 13,4 milijarde eura. Ciljana operativna dobit u 2022. godini iznosi 13,4 milijarde eura, plus/minus milijardu eura.

Odlični prihodi od prodaje na tržištima u SAD-u i Italiji doprinijeli su rastu prihoda u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Istovremeno se segment neživotnih osiguranja okoristio povećanjima cijena i broja polica, dok je segment upravljanja imovinom zabilježio rast prihoda od imovine pod upravljanjem i rast naknada za uspješnost.

“Usprkos svim izazovima koje smo imali u 2021. godini, Allianz je pokazao svoju žilavost i prilagodljivost. Zahvaljujući rekordnoj operativnoj dobiti, snažnom rastu vrijednosti u segmentima upravljanja imovinom i životnih i zdravstvenih osiguranja, kao i većim maržama i većoj produktivnosti u segmentu neživotnih osiguranja, jačamo snagu naše globalne franšize”, rekao je Oliver Bate, glavni izvršni direktor Allianza SE.

Neto dobit pripisiva dioničarima pala je za 2,9 posto na 6,6 milijardi eura zbog jednokratne pričuve u iznosu od 3,7 milijardi eura prije oporezivanja, koja je formirana u očekivanju postizanja nagodbi s velikim ulagačima u američke investicijske fondove Structured Alpha tvrtke AllianzGI, kao i u svjetlu tekućih razgovora s američkim vlastima, što je umanjilo godišnju neto dobit Grupe za 2,8 milijardi eura.

Operativna dobit skočila je za 24,6 posto na 13,4 milijarde eura (u usporedbi s 10,8 milijardi eura zabilježenih godinu dana ranije), ponajviše zahvaljujući većoj profitabilnosti svih segmenata poslovanja. Takav skok dobiti odraz je nepovoljnog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na operativnu dobit iz 2020. godine. Veća prosječna imovina pod upravljanjem i nastavak kontrole troškova rezultirali su snažnim rastom operativne dobiti u segmentu upravljanja imovinom. Istovremeno je segment neživotnih osiguranja ostvario bolji rezultat preuzimanja rizika, usprkos velikom broju nastalih šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama. Rast operativne dobiti zabilježen je i u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, i to zahvaljujući većim pričuvnim dodacima neto premiji (reserve loadings), boljim ulaganjima i većim tehničkim maržama.

Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II porastao je za 1 postotni bod na 209 posto.

Uprava namjerava predložiti povećanje dividende za 2021. godinu na 10,80 eura po dionici. Osim toga, dana 17. veljače 2022. godine Allianz je najavio novi program otkupa dionica u 2022. godini u iznosu od najviše milijardu eura.