Atlantic Grupa povećava temeljni kapital i nominalnu vrijednost dionice

Prema prijedlogu Uprave izvor za povećanje temeljnog kapitala bila bio dionička premije kompanije, a kao razlog za dokapitalizaciju u iznosu od 88,9 milijuna eura navodi se usklađivanje s izmjenama Zakona o trgovačkim društvima

67
atlantic grupa korporativne obveznice

Uprava Atlantic Grupe predložit će dioničarima povećanje temeljnog kapitala sa 17,7 milijuna eura na 106,6 milijuna eura, uz povećanje nominalne vrijednosti dionice na osam eura.

Prema prijedlogu Uprave izvor za povećanje temeljnog kapitala bila bio dionička premije kompanije, a kao razlog za dokapitalizaciju u iznosu od 88,9 milijuna eura navodi se usklađivanje s izmjenama Zakona o trgovačkim društvima.

Dionička premija je “iznos fer vrijednosti primljene naknade iznad nominalne vrijednosti izdanih dionica”. bilanci Atlantic Grupe za 2022. na stavci dionička premije knjižen je iznos od 117,5 milijuna eura.

Iznos temeljnog kapitala treba iskazati u eurima, a prema zakonu nominalna vrijednost mora biti iskazana cijelim brojem. Temeljni kapital Atlantic Grupe na dan 31, prosinca 2022. iznosio je 133,4 milijuna kuna uz nominalnu vrijednost dionice od 10 kuna. Konverzijom u eura temeljni kapital iznosi 17,7 milijuna eura uz nominalnu vrijednost dionice od 1,33 eura.

Dokapitalizacijom se neće promijeniti broj izdanih dionica (13.327.200), niti vlasnički odnosi. Najveći dioničar Atlantic grupe je tvrtka Myberg u vlasništvu predsjednika Uprave i osnivača Atlantica Emila Tedeschija s udjelom od 50,2 posto.

Uprava je predložila isplatu dividende iz dobiti kompanije za 2020. i 2021. u iznosu od jednog eura po dionici, dok bi se cjelokupna dobit iz 2022. od 34 milijuna eura zadržala u imovini društva.