EBRD i IFC uložili u prve održive obveznice RBA u Hrvatskoj

Prihod od izdanja RBA će uložiti u financiranje zelenih i socijalnih projekata iz sfere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zdravstva, edukacije, bazne infrastrukture i pristupačnog stanovanja

52

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 60 milijuna eura, a Međunarodna financijska korporacija (International Finance Corporation), članica grupe Svjetske banke, 130 milijuna eura u održive obveznice koje je izdala Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), hrvatska podružnica austrijske Raiffeisen Bank International AG, privatnom emsijom ukupne vrijednosti 200 milijuna eura.

RBA je prva banka u Hrvatskoj koja je uspostavila okvir za održive obveznice, što joj omogućuje izdavanje održivih i zelenih obveznica u skladu sa smjernicama Međunarodnog udruženja tržišta kapitala za održive obveznice. Novo izdanje prva je održiva obveznica koju je ikad izdala neka banka u Hrvatskoj.

Prihod od izdanja RBA će uložiti u hrvatske projekte koji bi bili prihvatljivi prema EBRD-ovom pristupu Tranzicije zelene ekonomije (GET): u financiranje zelenih i socijalnih projekata iz sfere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zdravstva, edukacije, bazne infrastrukture i pristupačnog stanovanja.

Očekuje se da će obveznice ispunjavati minimalni zahtjev EU za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL) u skladu s Direktivom EU-a o oporavku i sanaciji kreditnih institucija. Ovo je drugo RBA-ovo izdanje obveznica usklađenih s MREL-om.

“Ulaganje u RBA-ovo izdanje obveznica za EBRD u Hrvatskoj ima dva strateška cilja: jačanje lokalnih tržišta kapitala i razvoj zelenog gospodarstva. EBRD-ov udio ulaganja u zelene projekte u Hrvatskoj u posljednje četiri godine se više nego udvostručio, na više od 60 posto godišnjeg ulaganja. Bankin zeleni portfelj u Hrvatskoj sada se proteže od vjetroelektrana i izolacije do instrumenata financiranja održivosti”, rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Za EBRD ovo je četvrta kupnja takve obveznice u Hrvatskoj i druga povezana s RBA. EBRD je do danas u Hrvatsku uložio gotovo 4,3 milijarde eura.

“IFC-ov je prioritet u Hrvatskoj pomoći zemlji u jačanju i diversifikaciji njezina financijskog sektora novim angažmanima kojima se podupiru dostupnost održivog financiranja i program razvoja tržišta kapitala. Nadamo se da ćemo ovim projektom povećati otpornost financijskog sektora, promicati dinamiku tržišta korporativnih obveznica te ostale subjekte iz privatnog sektora potaknuti na ulaganje u održive financijske instrumente”, rekao je Ary Naïm, regionalni direktor IFC-a za srednju i jugoistočnu Europu.

Ovo je drugo IFC-ovo ulaganje u obveznice usklađene s MREL-om koje izdaje neka banka u Hrvatskoj, nakon što je u lipnju 2021. uložio 75 milijuna eura u obveznice Erste banke.