EBRD i UniCredit leasing podupiru energetsku učinkovitost malih tvrtki

Kreditna linija namijenjena je financiranju lizinga za lokalne tvrtke, posebice najma “zelene” opreme i tehnologija, a UniCredit Leasing Croatia će se fokusirati na širenje svojih operacija izvan Zagreba

99
UniCredit leasing
Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku

Europska banka za obnovu i razvoj odobrila je UniCredit Leasingu Croatia kreditnu liniju maksimalne vrijednosti do 75 milijuna eura za financiranje mikro, malih i srednjih tvrtki, s naglaskom na ulaganja u energetsku učinkovitost.

Kreditna linija namijenjena je financiranju lizinga za lokalne tvrtke, posebice najma “zelene” opreme i tehnologija, a UniCredit Leasing Croatia će se fokusirati na privlačenje novih klijenata i širenje svojih operacija izvan Zagreba, navodi u priopćenju EBRD.

Unatoč važnosti mikro, malih i srednjih poduzeća za hrvatsku ekonomiju, pristup financiranju se često ističe kao jedan od glavnih prepreka za razvoj i širenje njihova poslovanja. Zajam EBRD-a, osim što će olakšati pristup financiranju, uvest će na lokalno tržište alat Green Economy Transition Technology Selector. Ovaj alat omogućava odabir visoko učinkovitih zelenih tehnologija što UniCredit Leasingu omogućava da financira projekte koji su prethodno odobreni i ocijenjeni kao energetski prihvatljivi.

Te tehnologije ispunjavaju minimalne izvedbene zahtjeve te nadilaze postojeće tržišne prakse, što rezultira jasnim koristima i unaprjeđenjima po pitanju zaštite okoliša. Lista potvrđenih tehnologija se redovito nadopunjuje kako bi se na njoj nalazile najnovije tehnologije i davatelji usluga. Također, sadrži i lokacije gdje se takve tehnologije mogu nabaviti, navode iz EBRD-a.

U uvjetima kada mnogi mikro, mali i srednji poduzetnici imaju ograničen pristup tradicionalnom financiranju, lizing predstavlja atraktivnu i vrijednu alternativu, kaže Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku. Dodala je kako EBRD kroz suradnju s vodećom lizing tvrtkom u Hrvatskoj želi ojačali ulogu lizinga u privatnom sektoru. “Bolji pristup financiranju ohrabrit će poduzetničku aktivnost koja doprinosi rastu cijele zemlje”, poručila je Zinchuk.

EBRD je 1994. godine potpisao prvi projekt u Hrvatskoj i dosad podržao 211 projekata u ukupnom iznosu većem od 3,8 milijardi eura.