Erste banka povećala plasmane stambenih kredita za 31 posto

u 19:04 Zadnja izmjena: 14.06.2019 u 19:04
55
Erste banka stambeni krediti

Tijekom prvih pet mjeseci 2019. godine Erste banka je plasirala oko 452 milijuna kuna stambenih kredita građanima. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, riječ je o porastu od 31 posto u ukupnom iznosu plasiranih stambenih kredita. Naime, tijekom istog razdoblja 2018. plasirano je 345 milijuna kuna stambenih kredita.

Od ukupnog volumena plasiranih stambenih kredita, gotovo 83 posto odnosi se na kredite u eurima, dok se 17 posto odnosi na kredite u kunama. Prosječan iznos kredita za kupnju ili izgradnju uz hipoteku iznosio je oko 580.000 kuna.

Od stambenih kredita, Erste banka trenutno u ponudi ima nekoliko različitih modela (standardni stambeni kredit, stambeni EKO krediti te adaptacijski kredit), koji se osim za kupnju stana, kuće ili apartmana, mogu koristiti za izgradnju i dogradnju stambenog prostora, kupnju građevinskog zemljišta, sređivanje komunalnih priključaka, kupnje garažnog ili parkiranog mjesta te refinanciranje stambenog kredita u drugoj banci.

Kamatna stopa stambenih kredita u Erste banci kreće se između 3,0 posto i 4,75 posto, ovisno o modelu, tipu kamatne stope, valuti. Najpovoljnija kamatna stopa odnosi se na stambene kredite u eurima vezane uz šestomjesečnu Nacionalnu referentnu stopu (NRS1).

Uz navedeno, trenutačna ponuda koja traje do kraja rujna ove godine uključuje i oslobođenje od troška procjene vrijednosti nekretnine.