Europska komisija predložila regulativu za digitalni euro

Digitalni euro dodatna je opcija za svakodnevna digitalna plaćanja ili prijenos novca između korisnika te je izravno dostupan svim građanima i nefinancijskim trgovačkim društvima/obrtnicima europodručja bez plaćanja troškova za potrošače

65

Članovi Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici održanoj 10. srpnja upoznati su s prijedlozima regulative za uspostavu digitalnog eura koje je Europska komisija objavila 28. lipnja 2023. Prema istraživanju Europske komisije 60 posto građana EU-a i dalje želi imati opciju korištenja gotovine, no broj ljudi koji plaćaju digitalno povećava se.

Digitalni euro izdavala bi Europska središnja banka te je on nadopuna gotovini (kovanicama i novčanicama eura), a ne njegova zamjena. Dodatna je opcija za svakodnevna digitalna plaćanja ili prijenos novca između korisnika te je izravno dostupan svim građanima i nefinancijskim trgovačkim društvima/obrtnicima europodručja bez plaćanja troškova za potrošače. Digitalni euro predstavljao bi obvezu središnje banke (jednako kao i gotovina danas).

Na sjednici Savjeta bilo je riječi i o aktualnostima na tržištu kapitala i o prijedlozima Zagrebačke burze za dodatnu segmentaciju tržišta. Raspravljalo se i o glavnim promjenama iz nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji je usvojen na sjednici Vlade RH 30. lipnja ove godine. Pritom su predstavljeni i prijedlozi zakonskih promjena u sustavu mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava koje će Udruženje društava za upravljanje mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) uputiti Ministarstvu rada i mirovinskih sustava, obitelji i socijalne politike na daljnju raspravu.