Evo kojim se kriptovalutama najviše trgovalo u srpnju

Po volumenu trgovanja i dalje prednjači Tether s 1,48 bilijuna prometa u srpnju, što je gotovo na istoj razini kao u lipnju. No, njegova tržišna kapitalizacija u srpnju pala je sa 62,4 milijarde dolara na 61,8 milijardi, pokazuju podaci CoinMarketCapa

104
[Photo by RODNAE Productions from Pexels]

Usprkos upozorenjima o volatilnosti, veliki broj investitora i dalje ulaže u kriptovalute. Prema podacima koje je objavio Block Arabia, uz tether, bitcoin i ethereuma kao tri svjetske kriptovalute kojima se najviše trguje, prošlog mjeseca nekoliko manje pozantih kriptovaluta privuklo je pozornost ulagačai ušlo na listu najtrgovanijih.

Prema CoinMarketCapu po volumenu trgovanja i dalje prednjači Tether s 1,48 bilijuna prometa u srpnju, što je gotovo na istoj razini kao u lipnju. No, njegova tržišna kapitalizacija u srpnju pala je sa 62,4 milijarde dolara na 61,8 milijardi.

Promet ostalim vodećim kriptovalutama u srpnju bio je znatno manji nego u lipnju. Vrijednost bitcoina u srpnju porasla je za 26 posto i na kraju mjeseca dosegnula je 41.963 dolara. Međutim, obujam trgovanja se u istom razdoblju gotovo prepolovio: s oko 1,2 bilijuna dolara u lipnju pao je na 642,7 milijardi dolara u srpnju.

Slično je bilo i s Ethereumom: volumen trgovanja u srpnju bio je za 43 posto manji nego u lipnju – pao je na 505,9 milijardi dolara. Međutim, tržišna kapitalizacija porasla je za gotovo 30 posto, s 237,8 milijardi na 303,5 milijardi dolara.

Četvrta kriptovaluta po obujmu trgovanja u lipnju bio je EOS, kojeg u srpnju nema vodećih deset. Podaci pokazuju da je obujam trgovanja u srpnju bio za 92 posto manji nego u lipnju: s 288,9 milijardi dolara pao je na samo 21 milijardu dolara.

Iako je obujam trgovanja u srpnju bio manji za četvrtinu, pao je na 194,4 milijarde dolara, Dogecoin se ipak popeo za jedno mjesto, kao četvrta najtrgovanija kriptovaluta na globalnoj razini.

Listu vodećih pet kriptovaluta po volumenu trgovanja u srpnju zaključuje Binance USD s prometom od 125,2 milijarde dolara.

Promjene u “donjem domu” liste deset najtrgovanijih

U “donjem domu” liste najtrgovanijih kriptovaluta u srpnju je došlo do znatnih promjena u odnosu na lipanj. Nakon impresivnih rezultata u lipnju, s liste su ispali Poligon, Bitcoin Cash, Chainlink i Stellar.

Volumen trgovanja XRP-om, koji je u lipnju po prometu bio deveti, pao je za 53 posto na 76,7 milijardi dolara. Ali i to je bilo dovoljno da se kriptovaluta koju su je izvorno razvio Ripple Labs u srpnju popne na sedmo mjesto najtrgovanijih.

Prema podacima CoinMarketCapa dvije nove valute na listi u odnosu na lipanj su PlayDapp, koji je s 92,8 milijardi dolara prometa u srpnju zauzeo šesto mjesto, dok je Wrapped Ethereum sedmi s mjesečnim prometom od 61,7 milijardi dolara.

Napomenimo da je cijena PlayDappa, koji se u ekosustavu igara PlayDapp Blockchain koristi za kupnju i prodaju NFT artikala unutar igara, u lipnju porasla za 233 posto.

Srpanjsku listu vodećih deset kriptovaluta zatvaraju USD Coin s 55,8 milijardi dolara prometa te Ethereum Classic s 52,7 milijardi dolara.