Poljoprivredni proizvodi u Hrvatskoj u 2022. poskupjeli 19,4 posto

U prošloj godini u Europskoj uniji najviše su poskupjele žitarice i jaja, za oko 45 posto, te mlijeko, za 31 posto. Voće je pak pojeftinilo za oko 3 posto, navodi Eurostat

20
poljoprivredni proizvodi
Hrvatska je prošle godine pratila europski prosjek s poskupljenjem jaja za 43 posto [Image by Monika from Pixabay]

Zbog rata u Ukrajini, suše i poskupljenja energije cijene poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji u prošloj godini snažno su porasle, a Hrvatska je nadmašila europski prosjek skokom cijena žitarica za 52 posto, pokazali su podaci Eurostata. Poljoprivredni proizvodi u Uniji poskupjeli su prošle godine 24 posto, a u Hrvatskoj 19,4 posto.

U 2021. cijene U Europskoj uniji porasle su 9,3 posto, a u 2020. gotovo su stagnirale. U Hrvatskoj su u 2021. cijene poljoprivrednih porasle 12,6 posto, a u 2020. bile su gotovo nepromijenjene.

Poskupljenja su potaknuli poremećaji na globalnim poljoprivrednim tržištima zbog ruskog rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina značajne su izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica, ali i gnojiva, objašnjavaju europski statističari. Na cijene je utjecala i suša koja je smanjila prinose, te inflatorni pritisci potaknuti poskupljenjem energije zbog postupnog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

U prošloj godini u Europskoj uniji najviše su poskupjele žitarice i jaja, za oko 45 posto, te mlijeko, za 31 posto. Voće je pak pojeftinilo za oko 3 posto, navodi Eurostat.

Poskupljenje žitarica kretalo se u rasponu od 33 posto u Austriji, Nizozemskoj i Latviji, do 67 posto u Mađarskoj i 70 posto u Finskoj.

Hrvatska je bila iznad europskog prosjeka s poskupljenjem žitarica od 52 posto. U 2021. žitarice su poskupjele 39 posto, a u 2020. cijena im je gotovo stagnirala.

Jaja su pak najviše poskupjela u Francuskoj i Belgiji, za 76 odnosno 74 posto. Najblaži rast cijena zabilježili su Cipar i Grčka, za sedam posto. Hrvatska je prošle godine pratila europski prosjek s poskupljenjem jaja za 43 posto. U 2021. cijena im je porasla 1,7 posto.

Suša je u 2022. smanjila dostupnost svježe trave za hranu za krave muzare, pa su cijene mlijeka porasle, u rasponu od do tri posto na Cipru i devet posto na Malti, do 50 posto u Latviji, Mađarskoj, Litvi i Belgiji. U Hrvatskoj mlijeko je prošle godine poskupjelo za 20 posto. U 2021. cijene su mu stagnirale, pokazuju Eurostatovi podaci.