Guverner Vujčić: Uvođenje eura je na dobrobit svih građana

U proteklih 30 godina smo svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju opće ekonomske stabilnosti i uvjeta u kojima gospodarstvo može prosperirati, istaknuo je guverner Vujčić na svečenoj akademiji kojom je obilježena 30. obljetnica HNB-a

37
Hrvatska narodna banka

Hrvatska narodna banka svečanom akademijom proslavila je 30. obljetnicu. Guverner Boris Vujčić istaknuo je tom prilikom kako je glavni temelj središnje banke svih ovih godina bila neovisnost. Pred Hrvatskom je sada ulazak u eurozonu, proces u kojem HNB ima značajnu ulogu.

U proteklih 30 godina smo svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju opće ekonomske stabilnosti i uvjeta u kojima gospodarstvo može prosperirati, istaknuo je guverner Vujčić. “Ponosan sam na instituciju kakvu smo uspjeli izgraditi.”

Guverner se osvrnuo na ulazak u eurozonu i istaknuo je kako je to na dobrobit svih građana te da će se to “pokazati jako važnim tijekom sljedeće krize”.

“Ja sam vjerojatno onaj koji bi iz vlastitog interesa najviše trebao htjeti da Hrvatska ne uđe u eurozonu: moj je potpis na novčanicama kune, ja vodim ovu središnju banku, ja vodim monetarnu politiku bez da ikoga moram pitati… Međutim, moramo raditi na dobrobit svih građana Hrvatske, a ja sam apsolutno uvjeren da je dobrobit svih građana da Hrvatska uđe u eurozonu”, poručio je guverner Boris Vujčić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvjeren je kako  ćemo odluku o ulasku u eurozonu pozdraviti negdje sredinom iduće godine. “Takva je dinamika procesa donošenja odluka”, tumači predsjednik Vlade.

“Kada za godinu i otprilike deset dana Hrvatska postane članica europodručja, to će za hrvatsko gospodarstvo i građane značiti nestanak valutnog rizika, mjenjačkih troškova, pridonijet će smanjenju kamatnih stopa, potaknut će se strana ulaganja…”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić uvjeren je kako je “put koji smo postavili dobar”. “Koraci koji su pred nama dat će nam dovoljno vremena da što bolje pripremljeni uđemo u eurozonu.”