Svjetski ekonomski forum odgođen za ljeto 2022. godine

Organizatori su najavili da će se umjesto konferencije uživo održati serija online sesija "State of the World", "kako bi se usredotočili na kreiranje rješenja za najhitnije svjetske izazove"

65
Svjetski gospodarski forum

Godišnje siječanjsko okupljanje svjetskih čelnika, milijardera i gospodarstvenika u Davosu u Švicarskoj odgađa se zbog pandemije koronoavirusa.

“Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum – WEF) odgodit će svoj godišnji sastanak u Davosu, u Švicarskoj, zbog neizvjesnosti oko nove inačice koronavirusa Omikron”, navodi se u priopćenju koje je Grupa objavila u ponedjeljak. Forum je odgođen za ljeto.

Tradicionalno okupljanje trebalo se održati od 17. do 21. siječnja s ciljem rješavanja “ekonomskih, ekoloških, političkih i društvenih izazova pogoršanih pandemijom”. Prvi put je tema trebao biti održivi rast.

Organizatori su najavili da će se umjesto konferencije uživo održati serija online sesija “State of the World”, “kako bi se usredotočili na kreiranje rješenja za najhitnije svjetske izazove”.

WEF navodi da je pandemija otežala održavanje globalnog sastanka uživo te da je odgoda nužna zbog brzog širenja nove varijante koronavirusa nazvane Omikron koja je zaraznija od prethodnih i negativnog utjecaja pandemije na mobilnost i ograničene mogućnosti putovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija je 26. studenoga novi soj virusa proglasila “zabrinjavajućom varijantom”. Omikron je do sada otkriven u 90 zemalja, a broj zaraženih se udvostručava svakih 1,5 do 3 dana u područjima gdje je prisutna transmisija virusa. Mnoge zemlje zbog Omikrona pooštravaju epidemiološke mjere.

Zdravstvena agencija UN-a naglašava da se o ovoj inačici virusa još uvijek zna malo te da je potrebno više podataka kako bi se razumjela težina bolesti koju uzrokuje.

Forum se u slikovitom aplskom skijalištu Davosu održava od 1971. prema zamisli utemeljitelja Klausa Schwaba te okuplja vodeće ljude iz politike, gospodarstva, znanosti, umjetnosti sa svih kontinenata uz raznolike svjetske i nevladine organizacije kako bi razmjenom svježih ideja i mišljenja “poboljšali stanje svijeta”.

Mnogi ga smatraju kamenom temeljcem međunarodnih odnosa, no često je i kritiziran zbog toga što nije u dodiru sa stvarnošću.