Hanfa upozorava na lažne e-poruke: Ne nasjedajte i ne uplaćujte novac!

Hanfa upozorava da su poruke u kojima se obećava povrat novca prevara i da zaposlenici Hanfe nikada ne šalju e-mail poruke takvog ili sličnog sadržaja građanima

12
HANFA lazne e-mail poruke
foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ponovo su se pojavile lažne e-mail poruke u kojima se pojedinci predstavljaju kao zaposlenici Hanfe te pokušavaju prevariti građane, upozorava Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Agencija poziva građane da ne nasjedaju na takve e-mail poruke i da ne uplaćuje novac.

U e-mail porukama se primatelja indirektno zastrašuje pozivajući se na pranje novca, Hanfu, Europsku središnju banku, američki SEC i druge sudionike financijskog tržišta kako bi se na taj način dao kredibilitet i legitimnost poslanoj e-mail poruci, navodi Hanfa u svom upozorenju.

U konačnici se građanima nudi mogućnost da pristupe svojim navodnim sredstvima koja su izdvojena na poseban račun uz naknadu od nekoliko stotina eura za aktiviranje računa.
Hanfa napominje da su takve e-mail poruke lažne te da zaposlenici Hanfe nikada ne šalju e-mail poruke takvog ili sličnog sadržaja građanima.

U slučaju bilo kakvih nedoumica Hanfa je dostupna putem službenih telefona i svoje internetske stranice ili putem e-maila: info@hanfa.hr.

Primjer jedne od lažnih e-mail poruka možete pročitati u nastavku:

Subject: Important Note

POZOR! Poštovani građanine Hrvatske!

RADOSNI SMO ŠTO VAS OBRAĆAMO kako biste mogli povratiti svoj novac od lažnih brokera u roku od nekoliko tjedana nakon aktiviranja vašeg blokiranog računa. Ja sam viši regulator u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA). Moje ime je Ivan. Moj posao je pomoći vam da povratite novac. Radili ste s neovlaštenom organizacijom koja je uključena u registar nepoštenih i neovlaštenih brokera HANFA-e i SEC-a. Profiti ostvareni različitim trgovačkim strategijama šalju se u inozemstvo radi daljnje pranja novca, kao i za plaćanje i stvaranje velikog broja državnih socijalnih fondova. Ova prijevara zaustavljena je istragom kriptovaluta od strane regulatora SEC-a u suradnji s policijskom jedinicom za kibernetičku sigurnost Europske središnje banke, te grupom Erste Banking.

Nakon povlačenja vašeg novca iz nepoštenih tvrtki, nismo prenijeli novac na vaš bankovni račun, budući da je vjerojatno da prijevare još uvijek imaju pristup vašim karticama i računima, otvorili smo bankovni račun za vas u UBS banci i prenijeli sredstva natrag na te banke (možete zatražiti bankovnu potvrdu od nas). Potrebno je aktivirati vaš račun kod UBS banke i osigurati da prijevare ne dobiju pristup vašim računima i karticama. To se može učiniti aktivacijom i malim transferima između vas i poreznog agenta. Porezni inspektor će vam pomoći u tome. Stanje na vašem neaktivnom računu iznosi 31.745,00 eura. Kao što znate, naša sredstva provjeravaju porezne vlasti Europske unije. Osigurat ćemo vam poreznog inspektora i aktivirati vaš račun s njim, ali ćemo provjeriti da li neovlaštene osobe imaju pristup vašem bankovnom računu.

Postoje 3 opcije za aktiviranje vašeg računa:

  • 600 eura (Nakon aktivacije za ovaj iznos dobit ćete povrat 599 eura na vaš račun u roku od 3 dana i preostali iznos od 31.745,00 eura u roku od 3 tjedna)
  • 350 eura (Nakon aktivacije za ovaj iznos dobit ćete povrat 349 eura na vaš račun u roku od 6 dana i preostali iznos od 31.745,00 eura u roku od 6 tjedana)
  • 150 eura (Nakon aktivacije za ovaj iznos vratit ćete 149 eura na vaš račun u roku od 9 dana i preostali iznos od 31.745,00 eura u roku od 9 tjedana)

…….