HEP prvo dobiva dioničarski zajam, a nakon toga slijedi dokapitalizacija

Najprije idemo s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom slijedi još 500 milijuna eura koji se odnose na dokapitalizaciju, najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković

64
HEP

Vlada će sutra na sjednici donijeti odluku o dokapitalizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP). Dokapitalizacija je potrebna jer je HEP podnio najveći teret krize i inflacije. Vodeća hrvatska energetska kompanija i nakon dokapitalizacije ostat će u državnom vlasništvu.

“Odluka kojom se daje dioničarski zajam HEP-u, a ujedno se predviđa cijeli kalandar procesa dokapitalizacije. Najprije idemo s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom slijedi još 500 milijuna eura koji se odnose na dokapitalizaciju. Cijeli proces vodi se uz konzultacije s Europskom komisijom zbog pravila državnih potpora”, rekao je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Politika naše Vade, a to je bio državni intervencionizam u trenutku kada je ljudima i gospodarstvu mogla pomoći jedino i samo Država, bila je sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći apsolutni broj zaposlenih uopće i najmanji broj nezaposlenih uopće, a ujedno smo uspjeli u 2022., kada su mnoge zmelje bile u krizi, ostvariti gospodarski rast od 6,3 posto i pritom zadržati investicijski kreditni rejting, imati uspješnu turističku sezonu, ući u Schengen i europodručje i zaustaviti trend rasta inflacije. Zato očekujem od svih da se ponašaju društveno odgovorno i da se pri formiranju cijena imaju na umu kontekst u kojem živimo”, poslao je poruku predsjednik Vlade.