HNB: Određen dvodnevni moratorij za Sberbank d.d.

Hrvatska narodna banka odredila je dvodnevni moratorij poslovanja Sberbanke d.d. koji traje do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna.

23
Sberbank d.d.
Banka će poslovati unutar HPB Grupe - pod nazivom Nova hrvatska banka

Hrvatska narodna banka odredila je dvodnevni moratorij poslovanja Sberbanke d.d. koji traje do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d. Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, objavila je 28. veljače da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ESB-a), navodi u priopćenju HNB.

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a).

Priopćenje Sberbanka

Priopćenjem se oglasio i Sberbank: “Nepovoljna geopolitička situacija imala je brz i značajan utjecaj na poslovanje Sberbank d.d. Unatoč odličnim poslovnim rezultatima i stabilnom poslovanju, Sberbank Hrvatska se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita iz Banke. Zbog rezultirajućeg utjecaja na likvidnost, Hrvatska narodna banka donijela je Rješenje kojim se na snagu stavlja dvodnevni moratorij na plaćanja koji istječe u utorak, 1. ožujka u 23:59:59 sati”.

Sberbank Hrvatska u priopćenju izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se u ovom trenutku suočavaju njihovi klijenti, poslovni partneri i zaposlenici.

“Trudimo se prevladati aktualne izazove i naporno radimo na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije na najbrži mogući način. Naš je cilj zaštititi naše klijente i naše zaposlenike i njihove obitelji te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće. Želimo posebno zahvaliti svim našim zaposlenicima i našim klijentima na razumijevanju u ovim trenucima izvanredne situacije uzrokovane vanjskim čimbenicima”, poručuju iz Sberbanka.

Više od 90 posto deponenata zaštićeno je sustavom osiguranja depozita

i Sberbank i HNB podsjećaju da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000 eura.

Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci. Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

Sberbank u priopćenju navodi da “ulažu sve napore kako bi se sačuvali svi depoziti, uključujući i one u vrijednosti iznad 100.000 eura, kao i sva radna mjesta”.

“U suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i europskim regulatornim tijelima, Sberbank Hrvatska predano, intenzivno i odgovorno radi na rješavanju ove izvanredne i nenadane situacije, s krajnjim ciljem da se zaštite svi klijenti i zaposlenici, a poslovanje Banke čim prije nastavi bez poteškoća”, zaključuje su u priopćenju banke.