HPB 2023. završila među najvećih pet banaka na domaćem tržištu

Godinu su osim rasta imovine i tržišnog udjela, obilježili i rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije Banke te prva isplata dividende

84
HPB 2023 Super štednja

Hrvatska poštanska banka je u 2023. godini ostvarila rekordni rast imovine temeljem čega je godinu završila među najvećih pet banaka na domaćem tržištu, te time ostvarila svoj srednjoročni strateški cilj.

Godinu su osim rasta imovine i tržišnog udjela, obilježili i rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije Banke koji je nadmašio sve relevantne indekse, priznanja za transparentnost poslovanja, a po prvi put od 2016. predložena je i od strane dioničara odobrena isplata dividende u iznosu 2,61 eura po dionici, navodi se u priopćenju Banke.

Upeterostručena neto dobit

Neto dobit HPB d.d. je u 2023. gotovo upeterostručena, te iznosi 80,6 milijuna eura, što je najviše u njenoj korporativnoj povijesti, dok je dobit HPB Grupe iznosila 83,0 milijuna eura. Ova razina profitabilnosti rezultirala je povratom na kapital Banke od 18,31 posto, što HPB svrstava na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj.

Kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 posto, a knjigovodstvena vrijednost dionice HPB d.d. za 92 eura, čime krajem 2023. iznosi 264 eura.

Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 posto, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB, odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka, ali i zbog učinka pripajanja Nove hrvatske banke koja od 3.7.2023. čini dio poslovnih jedinica HPB-a.

Pozitivna kretanja zabilježena su i na strani naknada, gdje je ostvaren rast od 6,5 posto, dok je zahvaljujući dobrim trendovima na tržištima kapitala ostvaren i pozitivan doprinos primljenih dividendi, dobitaka od vrednovanja i trgovanja financijskim instrumentima operativnom rezultatu – u iznosu 6,6 milijuna eura. Isto tako, kretanje portfelja kredita utjecalo je i na rezerviranja koja su u 2023. imala gotovo neutralni učinak na račun dobiti i gubitka, nasuprot 4,1 milijuna eura troška po ovoj osnovi u 2022. godini.

Rast imovine za 54,4 posto

HPB od početka 2020. konzistentno raste brže od tržišta, a to je potvrđeno i okrunjeno u 2023. godini rastom imovine za 54,4 posto čime je HPB snažno odskočila i zauzela peto mjesto po tržišnom udjelu u Hrvatskoj. Osim učinka pripajanja Nove hrvatske banke, ovako značajan rast rezultat je i uvođenja štednog proizvoda HPB Super štednje koja je dala veliki poticaj akvizicijskim aktivnostima Banke s preko 33.000 ugovora i 1,1 milijardi eura volumena novougovorenih depozita, od kojih se oko 700 milijuna eura odnosi na priljev novih sredstava.

“Naša usmjerenost na strateške ciljeve od kraja 2019. kontinuirano rezultira izvrsnim financijskim ostvarenjima i iskoracima. Osim rekordnih financijskih rezultata iz kvartala u kvartal, HPB se istaknula agilnim pristupom tržišnim prilikama za rast Banke kao i razvojem
bankarskog tržišta. Tako nakon uspješnog pravnog pripajanja Nove hrvatske banke provodimo operativno pripajanje koje je u završnoj fazi. Prvi smo na tržištu značajno povećali kamate na štednju čime smo i mi, uz mjere Vlade RH, doprinijeli suzbijanju inflacije”, rekao je Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

“Prema podacima HNB-a o poslovanju kreditnih institucija, HPB je 2023. završila ulaskom u Top 5 banaka po imovini, što je bio jedan od naših strateških ciljeva, dok je po povratu na kapital druga među velikim bankama u Hrvatskoj. Ova ostvarenja nam omogućuju odličan početak nove faze razvoja sada značajno ojačane hrvatske banke“, dodao je Badurina.

Dionica uključena u CROBEX

Osim financijskih ostvarenja i strateškog projekta pripajanja Nove hrvatske banke, HPB nastavlja i s razvojnim aktivnostima. Nastavno na interes investitora, dionica HPB-a, kao jedna od najlikvidnijih dionica s iznimno visokim dnevnim prometima ostvarenima na Zagrebačkoj burzi, uključena je u dioničke indekse CROBEX u rujnu 2023. godine. Upravo zahvaljujući interesu investitora koji se reflektirao i na cijenu dionice, HPB je u prosincu dobila nagradu Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom cijene u 2023. godini.