HPB: Rekordna neto dobit u devet mjeseci – 207 milijuna kuna

Tržišni udio SME segmenta u Hamag Bicro garantnim shemama značajno je iznad tržišnog udjela Banke: 36 posto turizam i sport, 39 posto kultura i mediji te 70 posto more, promet i infrastruktura na 30. rujna 2021. godine

17
HPB Hrvatska poštanska banka

Devet mjeseci 2021. u znaku porasta odobrenih kredita, depozita, ostvarenja rekordne dobiti, poboljšanja sustava upravljanja rizicima i daljenjg jačanja tržišne pozicije Hrvatske poštanske banke.

Poslovanje Hrvatske poštanske banke u devet mjeseci 2021. obilježili su rekordni rezultati uz ostvarenu neto dobit od 207 milijuna kuna što je rast od 25,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Operativna dobit iznosi 277 milijuna kuna i viša je za 22,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je utjecala i uspješna produžena turistička sezona te oporavak ekonomskih aktivnosti u zemlji.

Do sada je u 2021. ostvaren snažan organski rast uz porast imovine od 9,2 posto koja na 30. rujna iznosi 27,9 milijardi kuna. Nastavljeno je učvršćivanje pozicije Banke kroz veću efikasnost u rizičnom i kamatnom profilu, dok je razina NPL-a najniža u posljednjih pet godina.

Značajan udio u Hamag Bicro garantnim shemama

Banka je nastavila snažno podržavati hrvatsko gospodarstvo i u uvjetima pandemije te je tržišni udio SME segmenta u Hamag Bicro garantnim shemama značajno iznad tržišnog udjela Banke: 36 posto turizam i sport, 39 posto kultura i mediji te 70 posto more, promet i infrastruktura na 30. rujna 2021. godine.

Porast kredita u segmentu stanovništva podržan je povećanjem stambenih kredita od 14,7 posto čime se nastavlja stabilan pozitivni trend. Također, Banka kontinuirano sudjeluje u programu APN subvencioniranih kredita te je u posljednjem, šestom, krugu odobreno novih 270 milijuna kuna.

HPB nastavlja jačanje u digitalnom poslovanju pri čemu je volumen transakcija putem internetskog bankarstva porastao 25,8 posto, a putem mobilnog bankarstva 51,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.