HPB: Neto dobit prvog tromjesečja 66,5 milijuna kuna

Operativna dobit iznosi 74,3 mil. kuna i viša je za 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Iako se na tržištu nastavlja pad aktivnih kamatnih stopa, neto kamatni prihod je gotovo nepromijenjen, uz porast kreditnog portfelja oko 5%

u 13:55 Zadnja izmjena: 03.05.2019 u 9:46
52
HPB

Hrvatska poštanska banka (HPB) ostvarila je u prvom tromjesečju 2019. neto dobit od 66,5 milijuna kuna, rast operativne dobiti te odlične rezultate u svim prodajnim sektorima. Osim toga HPB je uspješno proveo pripajanje Jadranske banke. HPB je pokrenula projekte reorganizacije i stvaranja banke spremne za brze promjene, podizanje znanja i kompetencija zaposlenika i postizanje izvrsnosti u korist klijenta. Ostvarena neto dobit od 66,5 milijuna kuna je najveća neto dobit prvog tromjesečja u posljednjih 11 godina.

“U prvom tromjesečju ostvarili smo rast kreditiranja u svim segmentima, najviše u poduzetništvu. Završavamo reorganizaciju poslovanja s malim i srednjim poduzetnicima i započinjemo intenzivniji rad u kartičnom poslovanju. Provodimo program transformacije HPB-a u banku znanja, brzih promjena i bržih i jeftinijih digitalnih usluga”, rekao je komentirajući rezultate predsjednik Uprave Tomislav Vuić.

Porast kreditnog portfelja oko 5  posto

Operativna dobit iznosi 74,3 milijuna kuna i viša je za 5 milijuna ili 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Iako se na tržištu nastavlja pad aktivnih kamatnih stopa, neto kamatni prihod je gotovo nepromijenjen, uz porast kreditnog portfelja oko 5 posto.

Neto prihod od provizija i naknada na istoj je razini kao prije godinu dana, a ostali nekamatni prihodi porasli su 56 posto, najviše zahvaljujući prihodima od trgovanja i rastu cijena vrijednosnih papira u portfelju Banke.

Operativni troškovi su blago porasli (2,6%), u skladu s projektom pripajanja Jadranske banke i zbog regulatornih zahtjeva. Banka je i dalje usmjerena na optimizaciju procesa i ostalih troškova kako bi se smanjio pritisak troškova na operativnu dobit.

Banka nastavlja intenzivne aktivnosti naplate, praksu boljeg upravljanja kreditnim rizikom i primjerene pokrivenosti djelomično nadoknadivih plasmana. U prvom tromjesečju ostvaren je prihod od rezervacija od 9,4 milijuna kuna, dva milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2018.

Svi sektori ostvaruju rast kreditiranja; bruto krediti Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima porasli su 5,6% u prva tri mjeseca, povećanje kredita građanima je 4,2 posto, a velikim i javnim poduzećima 3 posto. Ukupni depoziti su u blagom padu zbog smanjenja depozita središnje države, no porasli su i depoziti stanovništva (+154 milijuna kuna ili 1,63%) u odnosu na kraj 2018. i depoziti trgovačkih društava (+84 milijuna kuna ili 3,3%).

Prvo tromjesečje 2019. HPB završava s kapitalom od 2,1 milijardu kuna. To je  5,7 posto više u odnosu na kraj prošle godine, zahvaljujući ostvarenoj neto dobiti.

Uspješno pripajanje Jadranske banke

Veliki poslovni uspjeh HPB-a je pripajanje Jadranske banke i jačanje pozicije u srednjoj Dalmaciji što je najbolji poticaj za nastavak tržišnog rasta najveće banke u hrvatskom vlasništvu. S novih 40 tisuća klijenata Jadranske banke HPB je premašila brojku od 600 tisuća klijenata, a nakon otvorenja velikog centra u Šibeniku ima 12 regionalnih centara te 58 poslovnica.

Značajni resursi koji su protekle i početkom ove godine bili angažirani u Šibeniku sada se okreću unapređenjima u svojim poslovnim segmentima. HPB je sad fokusirana na brži tržišni rast, veća ulaganja u digitalno bankarstvo i širenje poslovanja sa strateškim segmentima stanovništva i malog i srednjeg poduzetništva.

Novi model poslovanja s poduzetnicima čija primjena upravo počinje kreiran je s ciljem postizanja izvrsnosti za klijente i stvaranja najjače banke za poduzetništvo. Kadrovska pojačanja omogućila su intenzivniji razvoj kartičnih proizvoda i spremnost za preuzimanje značajnijeg udjela na kartičarskom tržištu.

Iz HPB-a poručuju da će ustrajno raditi na širenju baze klijenata, ostvarenju još boljih rezultata i adekvatnog povrata za dioničare.

>>Banke u Hrvatskoj