Hrvatskoj isplaćen predujam za oporavak i obnovu od 818 mil. eura

Daljnje polugodišnje isplate ovisit će o ispunjenju kriterija na koje se Hrvatska obvezala u Nacionalnom planu oporavka. Sve reforme i investicije moraju završiti do 31. kolovoza 2026. godine

36
[Izvor: Pixabay]

Europska komisija isplatila je Hrvatskoj predujam iz Mehanizma oporavka i otpornosti od 818 milijuna eura, odnosno 6,14 milijardi kuna. Austriji je isplaćen predujam od 450 milijuna eura, a Češkoj 915 milijuna eura.

“Ta svota čini 13 posto ukupno odobrenih bespovratnih sredstava i pomoći će pokrenuti ključne investicije i reformske mjere koje su navedene u Planu oporavka i obnove svake pojedine države”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Veerle Nuyts.

Sredstva iz predujma koja je dobila Hrvatska će biti usmjerena na ukupno 146 ulaganja prema dinamici provedbe Plana oporavka, rekao je savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić za Hrvatski radio.

Iz Vlade pak poručuju kako će predujam biti usmjeren na projekte koji su najspremniji i koji se mogu prvi ostvariti, a to su Rimčev projekt istraživanja i razvoja autonomnih vozila; ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu i osiguranje pristupa 5G mreže; potpore poduzetnicima za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljive energije u industriji; projekte dekarbonizacije zgrada; kao i projekte vodnog gospodarstva koji već imaju spremnu projektno studijsku dokumentaciju, natječajnu dokumentaciju te ishođene građevinske dozvole.

Daljnje polugodišnje isplate ovisit će o ispunjenju kriterija na koje se Hrvatska obvezala u Nacionalnom planu oporavka.

Ako sve bude išlo prema planu, očekujemo da bismo do sredine 2023. mogli povući gotovo polovicu ukupne financijske omotnice od 6,3 milijarde eura, rekao je savjetnik Savić

Sve reforme i investicije moraju završiti do 31. kolovoza 2026. godine