Iznosi manji od 100 kuna najčešće se plaćaju debitnom karticom

Na prodajnom mjestu najradije plaćamo karticama, beskontaktno plaćanje je postalo standard, a online kupujemo sve češće, pokazalo je online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga među klijentima banaka u Hrvatskoj

39

Za plaćanja, čak i ona do 100 kuna, se sve više oslanjamo na kartice, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga koje je za kompaniju Mastercard u svibnju ove godine provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s evolucijom plaćanja – skoro svi koriste kartice, češće plaćaju njima na prodajnom mjestu i češće kupuju online.

Također, pandemija je potaknula promjene u kupovnim navikama. Najveća promjena u ponašanju potrošača u odnosu na jesen 2020. odnosi se na internetsku kupnju – broj ljudi koji kupuju putem interneta povećao se za 7 postotnih bodova pa 41 posto ispitanih online kupuje češće nego prije. Uz to, 46 posto ispitanika zbog pandemije sve češće koristi kartice, a 48 posto češće plaća beskontaktno.

Gotovo svi sudionici istraživanja koriste barem jednu karticu, odnosno njih 98 posto, što je povećanje od 3 postotna boda u odnosu na istraživanje provedeno u rujnu prošle godine. Ispitanici više koriste debitne kartice (92%) nego kreditne kartice (53%) i radije se odlučuju za charge kreditne kartice nego revolving kartice.

Gotovo polovica ispitanih za plaćanja koristi tri ili više kartica

U prosjeku, korisnici posjeduju 2,7 kartica. Od ukupnog broja korisnika kartica, 47 posto ispitanih za plaćanja koristi tri ili više kartica. Udio onih koji koriste samo jednu karticu porastao je za 4 postotna boda u odnosu na istraživanje provedeno lani.

Prosječan broj kartica koji sudionici istraživanja koriste povećava s rastom osobnih prihoda i dobi korisnika. Jednako tako, ispitanici muškog spola posjeduju više kartica (2,8) nego žene (2,5 kartica). Gledano prema mjestu stanovanja, ispitanici s područja Zagreba, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije u prosjeku koriste više kartica nego stanovnici ostalih regija.

Na prodajnim mjestima plaćamo karticama

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika plaća karticama na prodajnim mjestima. Njih čak 87 posto kartice ondje koristi najmanje jednom tjedno, a gotovo trećina to čini svakodnevno.

Sveukupno gledano, kartice se više koriste za plaćanja na prodajnom mjestu nego za podizanje gotovine na bankomatima. Čak 60 posto ih na bankomatima koristi do dvaput mjesečno ili rjeđe, za 8 postotnih bodova rjeđe u odnosu na rezultate iz travnja 2020.

Preferiramo debitne kartice

Najčešća metoda plaćanja na prodajnim mjestima je plaćanje debitnom karticom (58% ispitanika). Iznosi manji od 100 kuna najčešće se plaćaju debitnom karticom (51%), dok 39 posto ispitanih još uvijek te iznose radije plaća u gotovini. Plaćanje gotovinom uglavnom se koristi za plaćanje manjih iznosa, i to uglavnom iz navike (kod 56% ispitanika) te zbog jednostavnosti (32% ispitanih).

Zanimljivo, 8 posto ispitanika je izjavilo kako iznose manje od 100 kuna radije plaća u gotovini jer im je neugodno manje iznose plaćati karticama, odnosno zato što imaju osjećaj kao da nemaju novca.

Većina ispitanika koristi plaćanje u ratama

Prema istraživanju MasterIndex, 61 posto ispitanika koristi plaćanje u ratama, najčešće za kupnju elektronskih uređaja ili opreme za kućanstvo (86%), kupnju namještaja (62%) odjeće i obuće (46%) i održavanje automobila (38%).

Plaćanje na rate uglavnom se koristi za plaćanje većih iznosa (kod 57% ispitanih za svote veće od 1000 kn). U prosjeku, ispitanici se odlučuju za 6,6 rata. Glavni razlozi za ovaj način plaćanja su bolji raspored troškova (61%) i lakše podmirivanje većih novčanih iznosa (58%). Gledano prema dobnoj strukturi, ovu metodu plaćanja češće koriste ispitanici stariji od 40 godina.

Beskontaktno plaćanje trend u Hrvatskoj

U pogledu plaćanja beskontaktnim karticama, novo istraživanje pokazuje kako je njihovo korištenje na ustaljenoj razini. Naime, 89 posto sudionika u istraživanju koristi se beskontaktnim plaćanjem. Većina korisnika svoje beskontaktne kartice koristi svaki tjedan (85%), dok 27 posto njih to čini svaki dan.

“Ovo je bilo razdoblje velikih promjena u platnoj industriji i kupovnim navikama, a osnovni smjer je rast elektroničkih i beskontaktnih načina plaćanja”, istaknuo je Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda u Hrvatskoj i Rumunjskoj. “Mastercard je diljem Europe podržao nekoliko inicijativa koje su rezultirale dramatičnim povećanjem upotrebe beskontaktnih kartica i mobilnih uređaja za plaćanje te je 75 posto svih Mastercardovih transakcija u Europi sada beskontaktno. Udio beskontaktnih transakcija u Hrvatskoj je veći od prosjeka – gotovo je 9 od 10 Mastercardovih transakcija beskontaktno.”

Posljednje istraživanje MasterIndex iz svibnja 2021. pokazalo je kako su određene skupine ispitanika sklonije plaćati beskontaktno. Kod ispitanika u dobi između 30 i 39 godina, čak 94 posto njih plaća beskontaktno. Jednako tako, beskontaktno plaćanje uobičajeno je za 94 posto ispitanika više razine obrazovanja. Ovom metodom plaćanja više se koriste i ispitanici s višim osobnim primanjima.


Mastercard je svibnju 2021. godine u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Improve proveo online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga među klijentima banaka u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.