Više od 800 kriptovaluta je mrtvo, a bitcoin je izgubio 70 posto vrijednosti

Nove digitalne valute nastaju kroz proces koji se naziva Initial Coin Offering u kojem startup emitira novac koji investitori mogu kupiti. Investitor ne dobiva vlasnički udio u tvrtki, ali kriptovalutu koju kupuje može koristiti za proizvodu tvrtke

u 5:42 Zadnja izmjena: 18.07.2018 u 14:07
4703
kriptovaluta

Kriptovalutni projekti nicali su u posljednjih 18 mjeseci posvuda. No, više od 800 ih je krahiralo i danas su mrtvi. To potiče usporedbe između današnjeg tržišta kriptovaluta i dotcom balona 2000. godine, javlja CNBC.

Nove digitalne valute nastaju kroz proces koji se naziva Initial Coin Offering (ICO, u doslovnom prijevodu inicijalna ponuda kovanica, a možda bi primjerenije bilo da ih zovemo  primarna emisija), u kojem startup emitira novac koji investitori mogu kupiti. Investitor ne dobiva vlasnički udio u tvrtki, ali kriptovalutu koju kupuje može koristiti za proizvodu tvrtke. Ljudi obično kupuju u ICO jer su kriptovalute jeftine i mogu donijeti velike prinose u budućnosti.

>>Mastercard patentirao metodu plaćanja kreditnim karticama u kriptovalutama

Sustav ICO-a je naprosto eksplodirao. Tvrtke su 2017. putem ICO-a prikupile 3,8 milijardi američkih dolara, ali u 2018. je iznos dosegnuo 11,9 milijardi dolara, navodi CoinSchedule, internetska stranica koja prati tržište.

Međutim, stotine tih projekata sada su mrtvi jer su bili prevare, šale ili proizvod nikad nije materijaliziran. Dead Coins je web stranica koja navodi sve kriptovalute koje spadaju u te kategorije. Do sada je identificirano nešto više od 800 onih koje se mogu smatrati mrtvima. S njima se trguje po cijenama manjim od jednog centa.

Bitcoin, kriptovaluta s najvećom tržišnom kapitalizacijom ili vrijednošću, također je imao tešku godinu. Vrijednost mu je pala na otprilike 30 posto vrijednosti prošlogodišnjeg rekorda koji je bio blizu 20 tisuća dolara, navodi CoinDesk. Veliki pad vrijednosti bitcoina nalikuje oštrom padu Nasdaqa iz 2000. godine, a propast kriptovaluta uspoređuje se s krahom tvrtki nakon prsnuća dotcom balona. Nedavno loše raspoloženje potaknuto je hakiranjem dviju južnokorejskih kriptovalutnih mjenjačnica.

>>Bitcoin nastavlja rasti nakon vijesti o interesu institucionalnih ulagača za kriptovalute

ICO-ovi su vrlo rizična ulaganja i puno je prijevara u tom segmentu. Ranije ove godine CNBC je izvijestio o ICO prevari pod nazivom Giza. Lažni startup je od investitora prikupio dva milijuna dolara. Ipak, mnogi zagovornici vide ICO kao zamjenu za inicijalne javne ponude i financiranje rizičnim kapitalom u budućnosti.

Kriptovalute su pod velikim pritiskom, ali još uvijek postoji nada da će regulatori pokazati više razumijevanja za njih i to bi moglo pokrenuti tržište. Arthur Hayes, izvršni direktor kriptovalutne mjenjačnice BitMEX, rekao je u petak za CNBC da bi bitcoin do kraja godine mogao ojačati na 50.000 dolara.