Kroz Swift sustav prođe 77 bilijuna transakcija godišnje

Novi, bolje zaštićeni Swift sustav pruža snažniju zaštitu i puno veću brzinu obavljanja prekograničnih plaćanja

266

Međunarodni sustav za elektroničku provedbu financijskih transakcija, SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) tijekom prošle godine izveo je 77 milijardi transakcija, ili prekograničnih plaćanja. To je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije, kad je Swiftom prošlo četrdesetak milijardi naloga za plaćanje.

Gotovo dvije trećine tih transakcija između članica Swift sustava obavljeno je putem novog sustava, SWIFT gpi, koji prijenos novca obavlja puno brže i ima ugrađen poseban algoritam za praćenje novca.

Swift gpi je ojačao sigurnosnu zaštitu prekograničnih plaćanja i omogućuje njihovo praćenje gotovo u stvarnom vremenu. Sustav, ako uoči sumnjivu transakciju, može je i zaustaviti, u bilo kojem trenutku, jer svako plaćanje ima svoj jedinstveni kod.

Ako se to dogodi, svi sudionici u tom procesu, tvrtka koja plaća, banke koje transakciju izvode, tvrtka kojoj plaćeni iznos treba biti prenešen, trenutno su obaviješteni te se na taj način sprečava pokušaj prijevare.

To je važno ne samo za financijske institucije već i za ekonomiju u cjelini, posebno za tvrtke koje svoj posao obavljaju globalno i svoju robu i usluge izvoze u druge zemlje.

Swift gpi je puno brži od starog Swift sustava – više od pola od navedenih 77 miijardi transakcija prošle godine bilo je potvrđeno i izvedeno za manje od pola sata, a čak 40 posto svih transakcija obavljeno je za manje od pet minuta. Više nema transakcije koja ide Swift sustavom, a koja nije provjerena, ovjerena i dovršena u istom danu.

U šest tjedana ove godine Swift sustavom – kojim se koristi više od jedanaest tisuća banaka i drugih financijskih institucija – već je prošla jedna milijarda novih transakcija.