Marić o fiskalnim stimulansima za djelatnosti koje nisu ugostiteljstvo

Dobra stvar, i to puno bolja nego u prijašnjim krizama, je što je naglasak stavljen na to da fiskalni stimulansi trebaju trajati koliko god je to potrebno kako bi se sačuvala radna mjesta i zdravlje odnosno ljudski životi, istaknuo je ministar finacija

72

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je da će odluku o popuštanju epidemioloških mjera donijeti 1. lipnja. O tome što će biti s mjerama koje nisu ugostiteljstvo govorio je u nedjelju ministar financija Zdravko Marić. Riječ je o turističkim agencijama, industriji događanja, tvrtkama koje se bave povremenim prijevozom i sličnim djelatnostima.

“Razgovarali smo proteklih dana na razini Vlade, s ministrima u čije resore ove djelatnosti ‘pripadaju’. Fiksni troškovi definirani su još odlukama iz prosinca prošle godine i to za djelatnosti kojima je odlukama stožera izravno zabranjen ili ograničen rad. Za one druge koji su pod neizravnim utjecajem tražimo neke druge načine. U okviru resornih ministarstava osmišljavamo program”, rekao je Marić.

“Kada govorimo o tim industrijama, bez obzira na to je li riječ o turističkim agencijama ili povremenom prijevozu, oni u ovom trenutku zbog svih okolnosti imaju jako smanjen obujam poslovanja. Međutim, nadamo se da će u nekom trenutku pandemija popustiti, da će epidemiološka situacija biti bolja i da će krenuti turistička sezona. Naša ideja je da vidimo kako im možemo dati određeni poticaj da onda kada bude potrebno, kada stvari bude krenule, imaju pun vjetar u leđa”, objasnio je ministar financija.

Ministar Marić komentirao je objavu agencije Fitch koja je potvrdila hrvatski investicijski kreditni rejting na stabilne izglede. Marić je istaknuo velike kratkoročne rizike vezane uz pandemiju, ali i bolje srednjoročne izglede za gospodarski rast zahvaljujući financijskoj potpori Europske unije.

Marić je dodao kako je dobro što je agencija uzela u obzir i napore hrvatske Vlade. Boljem kreditnom rejtingu moglo bi pridonijeti pristupanje Europskoj monetarnoj uniji.

“I samo izvješće vrlo eksplicitno ukazuje što znači uvođenje eura u smislu kreditnog rejtinga. To je skok za dvije stepenice prema gore, što bi ans dovelo u komfornu, sigurnu zonu.”

S druge strane boljem kreditnom rejtingu može pridonijeti Nacionalni plan oporavka i otpornosti: “Sve brojke su navedene u izvješću, ali veći naglasak se stavlja na fazu implementacije. Završavamo dokument, Europska komisija provodi zadnje konzultacije te počinje proces evaluacije nacionalnih programa. Krajem godine očekujemo početak implementacije i tada je glavni posao pred nama.”

“Treći segment su”, dodao je Marić, “javne financije”. “Dobra stvar, i to puno bolja nego u prijašnjim krizama ili prijašnjoj krizi, je što je naglasak stavljen na to da fiskalni stimulansi trebaju trajati koliko god je to potrebno kako bi se sačuvala radna mjesta i zdravlje odnosno ljudski životi”.