Mastercard će uz podršku fintecha izdati kripto platnu karticu

Kartice će pretvoriti digitalne tokene u fiat valutu koja se može koristiti svugdje gdje se prihvaća Mastercard. Inicijativa je dio Mastercardovog globalnog programa za kripto kartice, koji nastoji podržati izvorne digitalne valute kao alate za plaćanje

61
zvučni identitet

Mastercard se udružio s platformama za financijske usluge vezane uz kriptovalute  Amber Group, Bitkub i CoinJar kako bi lansirali kripto platne kartice u Azijsko-pacifičkoj regiji,  navodi se u priopćenju za javnost.

Kartice će pretvoriti digitalne tokene u fiat valutu koja se može koristiti svugdje gdje se prihvaća Mastercard. Inicijativa je dio Mastercardovog globalnog programa za kripto kartice, koji nastoji podržati izvorne digitalne valute kao alate za plaćanje.

Ukupna tržišna vrijednost kripto imovine dosegla je 3 bilijuna dolara, što je, kako navodi Bloomberg, otprilike četiri puta više nego na kraju 2020. To ukazuje je rast potražnje za digitalnim valutama.

Izdavatelji kartica žele kapitalizirati tu imovinu. Prema podacima LinkedIna velike financijske institucije poput JPMorgana, Wells Farga i Capital Onea povećale su u prvoj polovici 2021. zapošljavanje stručnjaka za kriptovalute za 40 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Olakšavanje plaćanje kriptovalutama mogao bi biti pokušaj Mastercarda da veže izdavatelje uz svoju kartičarsku mrežu dok razmatraju uvođenje usluga vezanih uz kriptovalute.

Povećana potražnja za plaćanjem kriptovalutama

Prema Mastercardovom New Payment Indexu, 45 posto potrošača u Aziji i Pacifiku planira koristiti kriptovalute u sljedećoj godini. Interes za plaćanje digitalnim valutama posebno je izražen kod mladih potrošača: 71 posto ih je reklo da su spremniji na korištenje kriptovaluta nego prije godinu dana.

Uvođenje platnih kartica koje podržavaju kriptovalute moglo bi pomoći Mastercardu da bolje zadovolji potrebe klijenata u regiji te da poveća opseg plaćanja, posebno među milenijalcima koji ulaze u godine kada njihove zarade rastu i vjerojatnije će trošiti koristeći kriptovalute.

U posljednjih godinu dana mjenjačnice kriptovaluta poput CoinJara postale su vodeći igrači u prostoru digitalnih plaćanja. Rad s takvim pružateljima usluga omogućuje Mastercardu da iskoristi prednosti njihove postojeće kriptotehnologije i infrastrukture te izbjegne izgradnju vlastite infrastrukture, što bi mogla biti vrlo skupa investicija. Istovremeno, Mastercard će tako postati partner fintechima prije nego što mu oni postanu konkurenti.

U veljači je Mastercard rekao da će integrirati odabrane kriptovalute u svoju mrežu. To obećanje ispunio je nekoliko mjeseci s kreditnom karticom Gemini. Pokrenut je pilot platnog sustava za kriptovalute i program podrške sturtupima koji se bave kriptovalutama i blockchainom. Tvrtka je u rujnu kupila startup CipherTrace koji se bavi razvojem sigurnosnih i inteligentnih kripto sustava.