Ministar financija najavio nova porezna rasterećenja od 1. siječnja

Proces je sada u završnoj fazi internih konzultacija u Ministarstvu financija, a plan je da paket bude donesen pred kraj godine i da na snagu stupi 1. siječnja

115
Ministar financija Marko Primorac [Izvor: Ministarstvo financija]

Ministar financija Marko Primorac najavio je nove olakšice u oporezivanju dohotka koje bi stupile na snagu od početka sljedeće godine. Tvrdi da će korist od novih olakšica imati zaposleni u svim dohodovnim razredima.

Proračunski višak od 0,6 posto BDP-a koji se prošle godine ostvarile jedinice lokalne uprave otvara prostor za nova rasterećivanje u oporezivanju plaća, objasnio je ministar Primorac.

“Mi ćemo, s ciljem da dodatno pomognemo svim našim građanima u svim dohodovnim razredima, kompletno mijenjati zakonske akte i porazni sustav. Razmatramo i određene zahvate u sustavu doprinosa, posebno za mirovinsko osiguranje. Primarni nam je cilj fiskalni prostor koji postoji na razini lokalnih jedinica iskoristiti za porezno rasterećenje, da se tim intervencijama, o kojima ne bih sada volio detaljnije govoriti, naprave rasterećenja za najugroženije skupine, za one kojima do sada kroz povećanje osobnih odbitka nismo uspijevali pomagati”, rekao je Primorac.

Proces je sada u završnoj fazi internih konzultacija u Ministarstvu financija, a plan je da paket bude donesen pred kraj godine i da na snagu stupi 1. siječnja.