Švedska tvrtka preuzima odjel naplate potraživanja banke Intesa Sanpaolo

Intrum Justitia je švedska financijska tvrtka specijalizirana za upravljanje kreditima. Za Intesin odjel za naplatu potraživanja ponudili su 500 milijuna eura te dodatnu 3,1 milijardu eura za nenaplative kredite.

256
Intesa Sanpaolo

Švedska kompanija Intrum Justitia dostavila je obvezujuću ponudu talijanskoj banci Intesa Sanpaolo, vlasnici Privredne banke Zagreb, za odjel za naplatu potraživanja u sklopu transakcije kojom bi talijanska banka ubrzala postupak povrata dugova.

Intrum Justitia je švedska financijska tvrtka specijalizirana za upravljanje kreditima. Za Intesin odjel za naplatu potraživanja ponudili su 500 milijuna eura te dodatnu 3,1 milijardu eura za nenaplative kredite.

Intesa Sanpaolo bi tom transakcijom ostvarila ukupni neto kapitalni prihod od 400 milijuna eura, navodi se u priopćenju talijanske banke objavljenom u ponedjeljak.

Dok su pojedine talijanske banke prihodom od prodaje odjela za naplatu potraživanja nastojale ublažiti gubitke na prodaji nenaplativih kredita, Intesa je uložila u taj dio poslovanja, zaposlivši 600 djelatnika i računajući na sporiju internu naplatu dugovanja.

Zbog sporog talijanskog pravosuđa proces se otegnuo i u Intesi su odlučili promijeniti pristup, odlučivši se za partnerstvo sa švedskom kompanijom kako bi ubrzali povrat potraživanja. Intrum i Intesa osnovat će zajedničku kompaniju koju će činiti Intesino poslovanje s naplatom potraživanja i Intrumovo poslovanje u Italiji.

Nova kompanija upravljat će problematičnim potraživanjima ukupne vrijednosti oko 40 milijardi eura i bit će među najvećim kompanijama u Italiji u segmentu naplate potraživanja. S Intesom će na 10 godina sklopiti ekskluzivan sporazum o servisiranju.

Intrum je u prosincu prošle godine kupio talijansku kompaniju za naplatu potraživanja CAF, a aktualnom bi akvizicijom značajno pojačao prisutnost na najvećem tržištu problematičnih kredita u Europi, napominje Reuters.

U talijanskim bankama 285 mlrd eura nenapaltivih kredita

Četiri godine nakon duboke recesije, zbog koje su nenaplativi krediti u talijanskim bankama porasli na 360 milijardi eura, njihov iznos pao je na razinu oko 285 milijardi eura. Ta rizična imovina obično donosi dvoznamenkaste prinose i vrlo je privlačna međunarodnim ulagačima koji su u protekle dvije godine kupovali talijanske kompanije za naplatu duga.

Intesa je pak u veljači pod pritiskom regulatora ubrzala čišćenje bilance. Banka je objavila  da u sklopu četverogodišnjeg plana namjerava prepoloviti udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju, na šest posto.

Prema novim propisima, objavljenim u ožujku, europske banke imat će rok od samo dvije godine da u cijelosti otpišu neosigurane nenaplative kredite, navodi Reuters.